Automobilka PSA na Slovensku kvůli poptávce výrazně překročí plán výroby

PSA,Peugeot,Citroen,Trnava,Slovensko,automobilky

PSA,Peugeot,Citroen,Trnava,Slovensko,automobilky Zdroj: ctk

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën letos ve svém závodě na Slovensku zvýší výrobu výrazněji, než původně plánovala. Do roku 2018 továrna očekává další nárůst produkce i v souvislosti s připravovanou výrobou nového modelu vozu střední třídy. Oznámil to řekl generální ředitel slovenské divize automobilky Rémi Girardon.

Za celý letošní rok závod PSA v Trnavě na západním Slovensku vyrobí podle Girardona 302 tisíc aut, což by znamenalo plné využití výrobních kapacit a meziroční nárůst produkce o 18,4 procenta. Zvýšení výroby Girardon zdůvodnil nárůstem evropského trhu s novými automobily. Do konce listopadu z montážních linek závodu sjelo 283 tisíc vozidel. Ještě na jaře počítala automobilka na letošní rok s produkcí na úrovni 275 tisíc automobilů.

Na příští rok předpovídá slovenský závod PSA mírné snížení výroby na 290 tisíc vozidel, v dalších letech by se podle odhadu měla výroba zvyšovat a v roce 2018 dosáhnout 360 tisíc vozidel. „Plány máme stanoveny tak, abychom dokázali zvládnout i ty nejtěžší scénáře,“ řekl Girardon.

Nový model Citroën

PSA na Slovensku vyrábí vozy Peugeot 208 a také víceúčelový vůz Citroën C3 Picasso. Továrna připravuje výrobu nového modelu vozu Citroën, s jejímž zahájením počítá do konce příštího roku. „Bude to vozidlo, které bude nejprodávanější značkou Citroën. Tento model se bude vyrábět pouze v trnavské továrně,“ uvedl Girardon.

Automobilka zvažuje, že v souvislosti s plánovaným zvyšováním výroby na Slovensku přijme nové zaměstnance a zavede další výrobní směnu. Slovenská továrna PSA, která v zemi pod Tatrami zahájila výrobu v roce 2006, v současnosti zaměstnává 3500 lidí. PSA působí i v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Tahoun ekonomiky

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Kromě PSA mají továrny na Slovensku také automobilky Volkswagen a Kia Motors, jakož i řada výrobců součástek. Letos v létě britská automobilka Jaguar Land Rover podepsala se slovenskou vládou předběžnou dohodu o výstavbě nového závodu na Slovensku, uzavření konečné dohody se očekává do konce roku. Továrna by vyrostla u Nitry, tedy jen několik desítek kilometrů od závodu automobilky PSA.

„Pokud Jaguar potvrdí svůj úmysl, nebude to (pro PSA) hrozba. Je to dobrá věc pro Slovensko a pro automobilový průmysl. Umožní to rozvíjet dodavatelskou síť,“ řekl Girardon. Větší konkurence po příchodu britské automobilky na Slovensko ale nastane podle PSA na trhu práce.

Světový výrobce

Slovensko loni potvrdilo pozici největšího světového výrobce automobilů v přepočtu na obyvatele. Z výrobních linek závodů tří zmiňovaných automobilek sjelo dohromady 971 160 vozidel.

PSA na Slovensku vyrábí vozy Peugeot 208 a také víceúčelový vůz Citroën C3 Picasso. Továrna připravuje výrobu nového modelu vozu Citroën, s jejímž zahájením počítá do konce příštího roku. „Bude to vozidlo, které bude nejprodávanější značkou Citroën. Tento model bude vyráběn pouze v trnavské továrně,“ uvedl Girardon. PSA působí i v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.