Automobilka PSA propustí osm tisíc lidí, hlavně ve Francii

PSA

PSA Zdroj: profimedia.cz

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën, která působí i v České republice, hodlá během dvou let propustit až osm tisíc zaměstnanců. Chce tak ukončit ztrátové hospodaření. Propouštění se dotkne hlavně Francie, kde automobilka do roku 2014 uzavře svůj montážní závod v Aulnay u Paříže.

Firma avizovala, že za první pololetí vykáže čistou ztrátu a v hlavní divizi výroby automobilů bude mít provozní ztrátu kolem 700 milionů eur (asi 17,8 miliardy Kč). Management navíc očekává, že provozní cash flow zůstane až do konce roku 2014 negativní.

„Jsem si plně vědom vážnosti dnešního oznámení,“ sdělil generální ředitel Philippe Varin. „Vzhledem k hloubce a délce trvání krize, která ovlivňuje náš byznys v Evropě, je projekt reorganizace nyní naprosto nezbytný. Výrobu musíme přizpůsobit očekávaným trendům na trhu,“ dodal šéf automobilky.

Továrna v Aulnay, která má skončit, zaměstnává více než 3000 lidí. Tento krok má automobilce pomoci reorganizovat výrobu aut ve Francii, kde nejsou továrny zcela využívány.

Dalších asi 1400 lidí musí odejít z továrny v Rennes na západě Francie, kde nyní pracuje asi 5600 lidí. Továrna bude snižovat výrobu, čímž reaguje na pokles poptávky po větších vozech. Kolem 3600 lidí bude propuštěno v dalších továrnách.

Závod v Aulnay hodlá automobilka přeměnit tak, aby se mohl věnovat jiným činnostem. Pro zhruba polovinu zaměstnanců závodu se pak bude firma snažit najít uplatnění jinde v rámci skupiny.

Na kobereček kvůli odborářům

V České republice působí společnost , která je společným podnikem japonské Toyoty a koncernu Peugeot Citroën. TPCA už v červnu uvedla, že kvůli slabší poptávce bude muset také snížit počet zaměstnanců. Podnik měl na konci května zaměstnával asi 2800 lidí.