Automobilka PSA se obává propadu poptávky po brexitu, chystá rušení pracovních míst

PSA,Peugeot,Citroen,Trnava,Slovensko,automobilky

PSA,Peugeot,Citroen,Trnava,Slovensko,automobilky Zdroj: ctk

Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 301
Peugeot 301
15
Fotogalerie

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën plánuje příští rok zrušit ve Francii více než 2000 pracovních míst, což představuje zhruba tři procenta celkové pracovní síly. Propouštění se má uskutečnit formou předčasného odchodu do důchodu a dobrovolného odchodu za odstupné. Informovala o tom francouzská rozhlasová stance France Info s odvoláním na vnitřní dokumenty firmy.

Vedení automobilky ve vnitřních dokumentech uvedlo, že nejistota kolem brexitu, tedy ochodu Británie z EU, a pokles prodeje vozů s naftovým motorem znamenají, že PSA bude muset být obezřetná. 

PSA musel v roce 2014 finančně podpořit stát a čínská společnost Dongfeng. Každý ze subjektů vlastní v automobilce nyní podíl 14 procent. PSA výměnou za pomoc slíbila snížit náklady na zaměstnance a další náklady, aby obnovila ziskovost.

PSA od počátku roku 2013 propustila podle France Info 17 tisíc zaměstnanců. Na konci roku 2015 počet zaměstnanců automobilky, včetně zaměstnanců v divizi automobilových součástek Faurecia, činil 78 274.

V automobilce nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil. Člen odborového svazu CGT řekl jiné rozhlasové stanici RTL, že automobilka připravuje již čtvrtý plán propouštění, a označil ho za "skutečný skandál".

Situace v PSA se v poslední době zlepšila. Zisk v prvním pololetí byl rekordní a PSA rovněž uvedla, že zvažuje za letošní rok vyplacení dividendy, napsala agentura Reuters.

PSA v České republice provozuje společně s japonskou Toyotou kolínskou automobilku TPCA. Výrobní závod má také na Slovensku.