Automobilkám chybí čipy. Výpadek dodávek brzdí výrobu světových značek, včetně Škody

.

. Zdroj: ŠKODA Storyboard

.
.
Škoda Auto restartuje výrobu ve svých českých závodech
Produkce Škody Auto
Škoda Auto, ilustrační
6
Fotogalerie

Některé přední světové automobilky tento měsíc omezí výrobu kvůli nedostatku čipů. Tento krok oznámily například japonské společnosti Toyota Motor a Nissan Motor či americká firma Ford Motor, píše agentura Reuters. Se stejným problémem se potýká také tuzemská Škoda Auto.

Toyota například uvedla, že omezí výrobu dodávkových vozů Tundra ve své továrně v americkém státě Texas. Neupřesnila však, jak velkého počtu aut se toto omezení dotkne.

Přední výrobci čipů pro automobily, například společnost NXP Semiconductor, upozorňují, že produkce automobilů z útlumu způsobeného pandemií COVID-19 oživila rychleji, než se předpokládalo, takže mají potíže uspokojit poptávku.

Dodavatelé čipů navíc registrují vysokou poptávku i ze strany výrobců elektroniky, například notebooků, jejichž prodej podporuje rozmach práce z domova. Situaci v čipovém sektoru komplikuje rovněž rozhodnutí Spojených států umístit největšího čínského výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) na černou listinu, píše Reuters.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto uvedla, že se potýká s nedostatkem čipů, který by mohl vést až k přerušení či omezení výroby některých modelů. Potvrdila tak informaci týdeníku Škodovácký odborář, podle kterého nedostatek čipů způsobila pandemie i růst poptávky.

„Kvůli výpadku dodávek polovodičů v dodavatelském řetězci celého koncernu Volkswagen bude i společnost Škoda Auto v nadcházejících měsících čelit nedostatku tohoto komponentu,“ řekla mluvčí Škoda Auto Martina Gillichová. Podle ní tak nelze vyloučit změny v produkčních objemech.