Automobilky na Slovensku nabírají lidi po stovkách

Volkswagen

Volkswagen

Velké slovenské automobilky potřebují do svých provozů stovky nových pracovníků. Volkswagen hlásí zájem o 650 lidí, protože od dubna přechází na trojsměnný provoz. Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën pokračuje v náboru šesti stovek lidí. Jedině asijský závod na výrobu modelů KIA už nepřijímá, jelikož na trojsměnný provoz přecházel na začátku roku a počty zaměstnanců už stihl naplnit.

Volkswagen začal s náborem pro třetí směnu prvního února a bude pokračovat do konce března. „Každý nově nastoupený pracovník absolvuje kvalifikační trénink v délce minimálně čtyř týdnů v závislosti na pracovním místě,“ vysvětlil mluvčí firmy Vladimír Machalík. Závod potřebuje lidi s technickým vzděláním a nejlépe i s praxí v automobilce, protože chce obsadit hlavně místa ve výrobě, a to od karosárny, přes lakovnu, výrobu agregátů až po montáž.

Bratislavský provoz s více než sedmi tisíci pracovníky je nejstarším na Slovensku. Volkswagen totiž přišel do země už v roce 1991. Od té doby vyrobil více než 2,5 milionu vozidel modelů, jako jsou Volkswagen Touareg, Audi Q7 nebo Škoda Citigo. S hledáním lidí pokračuje také francouzsky výrobce aut PSA Peugeot Citroën v Trnavě.

Důvodem je spuštění výroby nového modelu Peugeot 208, který dá práci osmi stovkám lidí. Podle informací z médií hledají lidi se strojírenským a elektrotechnickým zaměřením také továrny, které ještě nedávno propouštěly. Hovoří se o firmě Foxconn, jež vyrábí LCD televizory v Nitře.

Závod KIA byl první mezi automobilkami, který s náborem nových lidí skončil. Od ledna spustil třetí směnu, a práci tak dal tisícovce lidí, protože se v Žilině začal vyrábět model cee’d. „Pro třetí pracovní směnu i s dodatečným náborem lidí do výroby motorů byla celkem přijata téměř tisícovka lidí, kteří se ucházeli o pozice ve všech výrobních halách,“ upřesnil mluvčí společnosti Dušan Dvořák.