Automobilová krize dopadla na Indii, továrny za čtvrt roku propustily 350 tisíc lidí

Továrna v Indii

Továrna v Indii Zdroj: profimedia.cz

Indický automobilový průmysl v posledních měsících zažívá rozsáhlé propouštění zaměstnanců v důsledku propadu prodeje aut a motocyklů. Podle zdroje agentury Reuters prvotní odhady naznačují, že automobilky, výrobci automobilových součástek a prodejci aut v Indii od dubna propustili kolem 350 tisíc pracovníků. Odvětví přímo a nepřímo zaměstnává přes 35 milionů lidí.

Útlum v automobilovém sektoru znamená komplikace pro vládu premiéra Naréndry Módího, která začíná své druhé funkční období v době rostoucí nezaměstnanosti. Vedoucí představitelé automobilového průmyslu podle zdroje Reuters hodlají po vládě požadovat, aby odvětví podpořila snížením daní a zajištěním snazšího přístupu k půjčkám pro prodejce aut i pro zákazníky.

Podle indického svazu výrobců automobilových součástek (ACMA) nyní odvětví zažívá recesi. Automobilový průmysl se na celkovém hrubém domácím produktu (HDP) Indie podílí více než sedmi procenty. V uplynulých devíti měsících však prodej osobních aut nepřetržitě klesal a některé automobilky vykazovaly více než 30procentní meziroční propady.

Prohlubující se krize v automobilovém sektoru může mít v Indii rozsáhlé hospodářské i sociální důsledky. Na celkové produkci zpracovatelského sektoru v zemi se totiž toto odvětví podílí téměř polovinou, upozorňuje Reuters.

Míra nezaměstnanosti v Indii podle údajů soukromé organizace CMIE v červenci vystoupila na 7,51 procenta ve srovnání s 5,66 procenta před rokem. Údaje CMIE jsou aktuálnější než vládní data a finanční trhy je považují za důvěryhodnější.