Automobilový koncern Jaguar Land Rover bude propouštět, prodeje aut ochromily obavy z brexitu

Jaguar SUV 'I-Pace Concept'

Jaguar SUV 'I-Pace Concept' Zdroj: profimedia.cz

Největší britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) zruší zhruba 1000 pracovních míst a omezí výrobu ve svých dvou závodech v Anglii. Důvodem je pokles prodeje způsobený nejistotou kolem odchodu Británie z EU, tzv. brexitu, a zmatky ohledně budoucnosti vozů s naftovým motorem. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj.

Výroba se má snížit v závodech ve městech Solihull a Castle Bromwich. Mluvčí JLR odmítl komentovat počet plánovaných propuštěných, ale firma potvrdila, že plánuje učinit změny ve výrobě.

"Ve světle pokračujících protivětrů, které mají dopad na automobilový průmysl, provádíme některé úpravy našich výrobních plánů a počtu agenturních zaměstnanců," uvedla firma v prohlášení.

V lednu firma oznámila, že v letošním roce dočasně omezí výrobu ve svém dalším britském závodě, v Halewoodu, kvůli slábnoucí poptávce související s brexitem a zvýšením daní na naftové vozy. Neposkytla však detaily o případném propouštění.

Prodej značky Jaguar v letošním roce na domácím trhu zatím klesl o 26 procent a Land Rover o 20 procent. Kupující nemají zájem o naftové vozy kvůli obavám z plánovaného zvýšení daní a možným zákazům a omezením v některých zemí.

Počet registrací nových aut v Británii klesá rok. Automobilový svaz uvádí, že za pokles může částečně slabá důvěra spotřebitelů kvůli brexitu, když v letech 2015 a 2016 byla poptávka po nových vozech rekordní.