Babišovy výhrůžky zabraly, je blízko státní pomoci na Slovensku

Agrofert možná dostane pomoc Slovenska

Agrofert možná dostane pomoc Slovenska Zdroj: Euro - Jan Rash

Ministerstvo hospodářství Slovenské republiky potvrdilo zájem udržet výrobu čpavku v Šali na Slovensku. Aby o provoz s několika stovkami zaměstnanců země nepřišla, zvažuje státní pomoc pro jeho majitele, skupinu Agrofert Andreje Babiše. Společnost totiž kvůli vysokým cenám energií hrozí odchodem do zahraničí.

„Když nedostaneme státní pomoc, odejdeme do Česka nebo Německa“. Takový vzkaz vyslal Agrofert v polovině března slovenské vládě. Přiznal, že zvažuje přesun výroby čpavku z podniku Duslo Šaľa do zahraničí.

Agrofert si totiž stěžuje na slovenské ceny energií. Zejména na distribuční poplatky za zemní plyn. Ty jsou dvojnásobné proti Česku a ve srovnání s Německem dokonce čtyřnásobné. Nic navíc nenasvědčuje tomu, že by měly klesat.

Slovenské ministerstvo hospodářství v březnu reagovalo floskulí, že o žádných problémech Dusla Šaľa neví a na stole není ani žádná žádost Agrofertu o pomoc. Dnes již rétoriku mění.

Vláda jednání přznala

„V téhle souvislosti proběhly první jednání a analyzují se možnosti pomoci,“ potvrdil pro E15.cz začátek jednání o pomoci pro Agrofert Stanislav Jurikovič, mluvčí Ministerstva hospodářství Slovenské republiky. To, jestli by šlo o přímou finanční dotaci, pomoc se sociálním systémem pro zaměstnance nebo slevu na energiích Jurikovič neprozradil.

Agrofert si podle dřívějšího vyjádření mluvčího Karla Hanzelky představoval spíše přímou finanční dotaci. Dnes už tak kategorický není. „V tuto chvíli je těžké být jakkoli konkrétní. Jsme na počátku jednání. Obecně můžeme říci, že zvažujeme všechny možnosti podpory,“ uvedl Karel Hanzelka.

Lovosice ve hře

Výroba čpavku nyní tvoří téměř polovinu produkce Dusla Šaľa. Denně jej továrna vyrobí 1300 tun. Čpavek zaměstnává zhruba 300 lidí přímo a další zaměstnanci se podílejí na výrobě vedlejších produktů, které při produkci čpavku vznikají.

Podle slov Karla Hanzelky jsou v případě selhání jednání se slovenskou vládou ve hře přesuny výroby, nebo její části do Německa nebo Česka. V České republice je adeptem na investici lovosická Lovochemie ze skupiny Agrofert.