Babišův Agrofert posílí v Maďarsku, koupí výrobce oleje NT Group

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15

Holding Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše (ANO) výrazně posílí své aktivity v Maďarsku. K pekárnám Ceres a obchodníkům se zemědělskými komoditami IKR Agrár a Agrokémiai Devécseri přidá i producenta slunečnicových olejů NT Group, jehož tržby jen loni dosáhly 140 milionů eur (asi 3,9 miliardy korun).

Na prodeji se Babiše dohodl s nynějšími třemi majiteli NT Group, transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad v Maďarsku a dalších zemích, kde firmy působí. Cenu obchodu strany nezveřejnily.

Agrofert je v současnosti aktivní na trhu rostlinných olejů prostřednictvím své dceřiné společnosti Preol, která je významným zpracovatelem řepky a producentem řepkového oleje. Po dokončení transakce tak Agrofert nejenom rozšíří své portfolio výrobků o slunečnicový olej, ale také vstoupí na trh jedlých olejů.

„Hodláme vytvořit přímou spolupráci mezi naší českou továrnou Preolu v Lovosicích a NT Group, abychom mohli sdílet jak znalosti, tak i výzkum a vývoj mezi oběma společnostmi,“ uvedl místopředseda představenstva skupiny Agrofert a generální ředitel společnosti Preol Petr Cingr.

„V NT Group byly nebo jsou od roku 2008 realizovány významné investice, které umožnily zajistit si silnou pozici na trhu jedlých olejů. Společnost je v dobré kondici a zisková. Nicméně pro další rozvoj jsme potřebovali najít silného a solidního investora,“ uvedl jeden ze tří spoluvlastníků NT Group a její generální ředitel Miklós Friebert. Dalšími dvěma majiteli jsou Anikó Friebertová a Zsigmond Somogyi.