Babišův fond postaví v Polsku novou továrnu na „polystyrenové“ chlebíčky

Výroba v továrně na rýžové chlebíčky Good Food.

Výroba v továrně na rýžové chlebíčky Good Food. Zdroj: Good Food

Před rokem a třemi měsíci koupila skupina Hartenberg Capital polského výrobce rýžových oplatek Good Food. Fond spravující soukromé peníze Andreje Babiše a Jozefa Janova zanedlouho podnik výrazně rozšíří.

Vedle stávajících dvou provozů postaví v Poznani zcela novou továrnu za zhruba půl miliardy korun. V budoucnu navíc Hartenberg hodlá ve zdravých potravinách posílit i akvizičně.

“Investice je v běhu, na konci roku 2017 bychom chtěli otevírat zcela nový závod. Se stávajícími kapacitami nestačíme vyrábět a pokrývat poptávku,” řekl E15.cz Janov. Nyní má firma 230 zaměstnanců, po rozšíření se jejich počet zvýší na tři stovky.

Evropský hráč

Podnik na rýžové vafle Good Food vznikl v roce 1991. Pufované chlebíčky dodává do celé Evropy, často pod privátními značkami řetězců. Klíčovým hráčem je nejen na domácím polském trhu, ale také například ve Velké Británii nebo ve Skandinávii.

V posledním desetiletí zažila společnost změnu majitele už třikrát. Hartenberg firmu koupil za blíže neurčenou cenu od fondu Resource Partners.

Přečtěte si rozhovor s Jozefem Janovem:

Hartenberg Capital spravuje hlavně soukromé peníze Andreje Babiše, a to stranou od Agrofertu, který z Babiše dělá jednoho z nejbohatších tuzemců. Menšinový podíl v Hartenbergu drží někdejší investiční šéf skupiny Penta Jozef Janov.

Jádrem byznysu Hartenbergu jsou reprodukční kliniky FutureLife, Gennet a Iscare. Do skupiny patří rovněž biotechnologická společnost Imunoglukan. Naposledy fond udeřil v nemovitostech akvizicí kancelářského komplexu Orchard v Ostravě.

Hartenberg se dívá také po příležitostech v retailu. Již dříve se objevily spekulace o jeho zájmu převzít minimálně tuzemskou část řetězce Tesco. Hartenberg kroužil také sítě obchodů se sportovním zbožím Sportisimo.