Babišův úřad se připojí k žalobě kvůli privatizaci OKD. Jde o miliardy

Ilustrační foto (Sídlo OKD)

Ilustrační foto (Sídlo OKD) Zdroj: Petr Bergler, Euro

Ministerstvo financí se připojí k trestnímu řízení proti trojici obžalovaných v souvislosti s privatizací OKD jako poškozený. Bude požadovat škodu, kterou vyčíslil soudní znalec jmenovaný policií ve výši 5,7 miliardy korun.

O kauze dnes informoval deník Právo. „Výše škody se bude shodovat se škodou, k níž došel soudní znalec jmenovaný policií v rámci vyšetřování. Tento krok je dán procesní strategií a je součástí komplexního přístupu ministerstva financí k řešení problematické privatizace OKD. Trestní řízení tak není jediným místem, kde hodlá ministerstvo financí své argumenty uplatnit. Případný odsuzující rozsudek však tyto argumenty ještě posílí,“ uvedl mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Soud začne 9. října. Obžalován je znalec a dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku. Podle MF se v trestním řízení bude rozhodovat o tom, zda privatizovaný podíl v OKD byl či nebyl prodán pod cenou.

Podezřele nízká prodejní cena

Znalce obžaloba viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu v případě odsouzení hrozí až desetiletý trest. Ostatní dva muži se podle obžaloby dopustili trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a mohou skončit ve vězení až na osm let.

V souvislosti s privatizací OKD v roce 2004 se už řadu let spekuluje o tom, že stát transakcí přišel o miliardy korun. Prodej zhruba 46 procent akcií OKD skupině Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy schválila v září 2004 vláda Stanislava Grosse. Ministrem financí byl tehdy současný premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD).

Podle loňských informací deníku Dnes začala privatizaci OKD vyšetřovat v roce 2005 i Evropská komise kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká. Stát tak údajně poskytl nedovolenou podporu pro Karbon Invest.