Bankéř Vladimir Kogan chce Uralkalij

Vladimir Kogan

Vladimir Kogan Zdroj: Profimedia.cz

Bývalý bankéř Vladimir Kogan kupuje podíl miliardáře a senátora Sulejmana Kerimova ve výrobci hnojiv Uralkalij za 3,7 miliardy dolarů. Kogan podle Ria Novosti už zaplatil první tranši. Prodej se odehrává na pozadí konfliktu mezi firmou a Běloruskem, jehož rukojmím se stal generální ředitel společnosti Vladislav Baumgertner. Je zadržen v Bělorusku kvůli údajnému zneužití pravomoci.

Ruská a evropská média se shodují na jménu kupce, diskutují se však scénáře možného financování. Podle většiny z nich by měla v transakci figurovat Sberbank. Její šéf German Gref nechtěl situaci komentovat. „Nevyjadřujeme se k nezavršeným obchodům,“ podotkl.

Bloomberg uvádí, že by Kogan mohl dokonce koupit podíl tří největších akcionářů Uralkalije. Švýcarskému dobročinnému fondu Suleyman Kerimov Foundation patří 21,75 procenta akcií, dalších sedm kontroluje Filaret Galchev, majitel Eurocement group, a 4,8 procenta Anatolij Surkov, spolumajitel uhelného konglomerátu Sibuglemetel. Dalších 12,5 procenta akcií patří společnosti Wadge Holdings, kontrolované všemi třemi akcionáři. Celkem je tedy ve hře 46procetní podíl a vychází se z ocenění celé firmy na 19 miliard dolarů, uvádí zdroje listu Vedomosti. Na základě těchto propočtů by mohl podíl stát necelých devět miliard.

Bělorusko-ruský svárBělorusko-ruský svár

Jmění Kogana přitom časopis Forbes odhaduje na 950 milionů dolarů. Zajímavé je, že kapitál někdejšího úředníka ministerstva regionálního rozvoje s přezdívkou „Putinův bankéř“ se zdvojnásobil v průběhu minulého roku. Zdroje deníku Komersant tvrdí, že dohoda s Koganem je „posvěcena“ shora. Jako kurátor má přitom vystupovat šéf Rosněfti Igor Sečin, který by měl řídit i smiřování Běloruska s ruskou firmou. Objevily se i zprávy, že o Uralkalij má zájem samotný Sečin. Byl by to jediný zájemce, který má na akvizici peníze.