Bell Helicopter podepsal dohodu s Lom Praha o servisu vrtulníků

LOM Praha, ilustrační foto

LOM Praha, ilustrační foto Zdroj: LOM Praha

Americký výrobce vrtulníků Bell Helicopter podepsal s tuzemskou společností LOM Praha dohodu o budoucí spolupráci na poskytování servisu pro vojenské vrtulníky vyráběné společností Bell. Oznámili to ředitel Bell Helicopter John L. Garrison a jeho protějšek Roman Planička z LOM Praha.

Montáž, zákaznické úpravy a údržbu vrtulníků by měla tuzemská společnost zajišťovat nejen pro Českou republiku, ale i pro oblast střední a východní Evropy. Bell Helicopter má zájem o zakázku na dodání strojů pro armádu ČR.

Armáda chce nakoupit 12 víceúčelových vrtulníků, které by měly nahradit dosluhující ruské stroje Mi-24 a Mi-35. „Naše aktivity nejsou vázané na to, jak dopadne toto výběrové řízení a zda se vláda nakonec rozhodne pro náš program rozhodne,“ uvedl Garrison.

Bell už je v Česku etablován

Bell už v současnosti v Česku na pražském letišti provozuje centrum poskytující servis a finální montáž civilních vrtulníků pro klienty z Evropy. Pětici strojů tohoto výrobce provozuje i česká policie. Na podzim k nim přibude další, tentokráte novější typ Bell 412 EPI za 350 milionů korun.

Běžné opravy těchto strojů si policie podle ředitele letecké služby policie Tomáše Hytycha zajišťuje vlastními silami. Zásadnější opravy, jako jsou generálky motorů, si ale policie nechává dělat v Kanadě. Kromě těchto strojů využívá policie ještě vrtulníky Eurocopter.

LOM Praha je státním podnikem založeným ministerstvem obrany. V současnosti se zaměřuje na opravy a modernizaci ruských vrtulníků a je jediným opravárenským závodem pro ruské vrtulníky řady Mi v zemích NATO a EU.

Do hospodaření společnosti se nedávno negativně promítla bezpečnostní situace na Ukrajině, kvůli které váznou dodávky náhradních dílů z Ruska.

Vrtulníky z Prahy