Blokovat plynovod do Turecka by byla vážná chyba, varoval Gazprom EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv/Euro

Šéf ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexej Miller varoval Evropskou unii před kroky, které by zablokovaly plán Ruska vybudovat plynovod do Turecka a případně dál do jižní Evropy. Projekt s názvem Turkish Stream nahrazuje plán plynovodu South Stream, který měl obcházet Ukrajinu přes Černé moře na Balkán.

„Pokud někdo pomýšlí na zablokování Turkish Streamu …, pak je to velmi vážná chyba. Tento plyn může jít na další trhy,“ řekl Miller na konferenci v Berlíně. Prý dodal, že Gazprom je ochoten dát si se svým projektem pauzu, pokud to bude zapotřebí.

Rusko dodává Evropské unii zhruba třetinu její spotřeby plynu, Evropa se ale snaží závislost na ruském plynu snížit. Vztahy mezi EU a Ruskem se navíc loni kvůli ukrajinské krizi výrazně zhoršily, což na konci loňského roku vedlo ke zrušení projektu South Stream.

Plynovod přes Černé moře do Turecka by mohl pokračovat do Řecka, o jehož případné účasti na projektu se jednalo minulý týdeb v Moskvě v rámci návštěvy řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Pokud by se k němu Řecko připojilo, mohl by mu plynovod přinést ročně miliony eur a těžili by z toho i evropští věřitelé této zadlužené země, řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Plánovaná trasa projektu Turkish StreamPlánovaná trasa projektu Turkish Stream | GazpromPlánovaná trasa projektu Turkish Stream

Rusko se chce vyhnout Ukrajině

Gazprom loni oznámil, že vybuduje nové potrubí do Turecka tak, aby se vyhýbalo Ukrajině. Roční kapacita plynovodu Turkish Stream má být 63 miliard metrů krychlových. Rusko plánuje ukončit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropské unie v roce 2019.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v Berlíně potvrdil, že Rusko neplánuje uzavřít s Ukrajinou novou dohodu o tranzitu plynu do Evropy, až v roce 2019 vyprší současná desetiletá smlouva. Přes Ukrajinu nyní proudí zhruba 40 procent ruského vývozu do Evropy.

Miller také Evropskou unii vyzval, aby dala Rusku garance na nákupy jeho plynu. Upozornil, že Gazprom nese veškerá rizika investic do zvyšování těžebních a vývozních kapacit, a varoval, že plyn, k jehož odběru se EU nezaváže, by mohl Gazprom přesměrovat do Asie.

South Stream skončil
Rusko už začalo na pobřeží Černého moře budovat plynovod South Stream, který by směřoval do Bulharska. Tento projekt však Moskva loni v prosinci zrušila kvůli námitkám Evropské komise, která vyzvala Bulharsko, aby práce na plynovodu zastavilo.