Boeing zůstává největším výrobcem letadel, Airbusu utekl o víc než sto strojů

Stavba prvního Boeingu 737 MAX

Stavba prvního Boeingu 737 MAX Zdroj: Boeing

Americký výrobce letadel Boeing loni dodal zákazníkům 762 dopravních letadel. Pravděpodobně tak upevní svou pozici největšího výrobce letadel na světě, o kterou soupeří s evropskou skupinou Airbus. V počtu dodaných strojů ji Boeing zřejmě předstihne čtvrtý rok v řadě, napsala s odvoláním na dnešní sdělení americké firmy agentura Reuters.

Boeing původně plánoval, že za celý rok dodá zákazníkům až 760 letadel, tento cíl ale nakonec ještě o dva stroje překonal. Oproti předloňskému rekordu nakonec zvýšil své dodávky o 39 strojů.

Mezi letadly, která Boeing loni dodal zákazníkům, je také 135 technologicky vyspělých letadel řady 787 Dreamliner. Firma plánovala vyrábět deset těchto strojů za měsíc, dnešní data ale naznačují, že výroba postupovala rychleji. V tomto roce chce Boeing tento cíl zvýšit na 12 za měsíc.

Agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje minulý týden napsala, že Airbus loni opět získal více objednávek než americký konkurent, v dodávkách však zřejmě Boeing nepřekonal.

Spekuluje se, že evropský výrobce zákazníkům za celý rok dodal něco přes 629 dopravních letadel. Celková loňská čísla o dodávkách a objednávkách Airbus zveřejní na úterní tiskové konferenci.