Boeing zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu na 941 milionů dolarů

Boeing 747-8

Boeing 747-8

Americký výrobce letadel Boeing ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk na 941 milionů dolarů (15,8 miliardy korun) ze 787 milionů před rokem. Výsledek výrazně překonal očekávání finančního trhu. Koncern v dnešní zprávě uvedl, že se v údajích odrazil solidní provozní výsledek.

Tržby podniku se ve čtvrtletí zvýšily o šest procent na 16,5 miliardy dolarů. Zatímco ekonomové na Wall Street v průměru podle Thomson Reuters očekávali zisk 97 centů na akcii, Boeing vydělal na akcii 1,25 dolaru.
„Každého překvapil rozsah toho rozdílu,“ uvedl ředitel společnosti EarlyBirdCapital Alex Hamilton. „Pokud si to ale projdete, je to jen omezení nákladů a jejich zlepšení,“ dodal.

Boeing zvýšil odhad zisku na celý letošní rok na 3,90 až 4,10 dolaru na akcii. V předchozím odhadu uváděl rozpětí o deset centů nižší. Akcie firmy díky výsledkové zprávě vzrostly o 3,6 procenta. Aktivity Boeingu se téměř rovnoměrně dělí mezi výrobu dopravních letadel a zbrojní produkci. Jeho akcie ale mají tendenci reagovat spíše na počty objednaných a dodaných letadel, napsala agentura Reuters.