Boeingu klesl kvůli omezení výroby čtvrtletní zisk o třetinu

Boeing 777 aerolinek Korean Air na letišti v Praze

Boeing 777 aerolinek Korean Air na letišti v Praze Zdroj: Stepan Bruner, E15

Americkému výrobci letadel Boeing klesl čistý zisk v loňském čtvrtém čtvrtletí o 30 procent na 1,03 miliardy dolarů (25,5 miliardy korun). Na výsledku se projevily mimořádné náklady spojené s omezením výroby jeho obřího modelu 747-8. Společnost také odhadla, že dodávky letadel pro komerční přepravu budou letos nižší než loni.

Boeing minulý týden oznámil, že sníží výrobu svého obřího letounu 747-8 o polovinu. Důvodem je slabá poptávka v nákladní letecké dopravě. V souvislosti s tím firma ve čtvrtém kvartálu zaúčtovala mimořádné náklady 569 milionů USD (14,2 miliardy korun). Příjmy společnosti se během tří měsíců do konce prosince meziročně snížily o čtyři procenta na 23,57 miliardy dolarů.

Za celý uplynulý rok Boeing dosáhl čistého zisku 5,17 miliardy dolarů, což představuje pokles o pět procent. Příjem mu ale stoupl o šest procent na rekordních 96,1 miliardy dolarů. Boeing loni počtvrté za sebou obhájil pozici největšího výrobce a dodavatele letounů na světě. Počet dodávek hotových strojů v uplynulém roce zvýšil o pět procent na odvětvový rekord 762 letounů.

V nových zakázkách jej ale předstihl jeho evropský konkurent Airbus. Za celý rok získal zakázky na 1036 letounů, což bylo ovšem o 29 procent méně než v roce 2014. Boeingu se počet zakázek propadl o 46 procent na 768. Z toho jenom dvě objednávky byly na model 747. Ten se používá hlavně v nákladní letecké dopravě. Tato část trhu ale v poslední době stagnuje.

Firma odhadla, že za celý letošní rok, kdy slaví stoleté výročí, dodá 740 až 745 komerčních letadel, tedy až o 22 méně než loni. Její odhad letošního očištěného zisku nedosáhl na prognózy analytiků. Akcie před začátkem obchodování v USA klesly o 3,9 procenta.