Bohemia Sekt dosáhl rekordního zisku, poprvé překonal 200milionovou hranici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Iv době, kdy řada lidí výrazně šetří, může největší tuzemský producent vín, Bohemia Sekt ze Starého Plzence, vsadit na své osvědčené značky. V loňském roce tak prodej šumivých i tichých vín Bohemia Sektu vzrostl a čistý zisk skupiny posílil o 12 procent na 213,6 milionu korun. Je to zároveň poprvé, co se konsolidovaný zisk skupiny přehoupl přes dvousetmilionovou hranici.

Konsolidované tržby bez započtení spotřební daně se pak skupině loni zvýšily o sedm procent na 1,31 miliardy korun. „Na výsledky měl vliv především meziroční nárůst prodejů jak v kategorii sektů a šumivých nápojů o procento, tak v kategorii tichých vín o dvě procenta,“ řekl deníku E15 generální ředitel a jednatel firmy Ondřej Beránek.

Růst měl navíc pozitivní strukturu, neboť se týkal značkových výrobků, tedy těch s vyšší přidanou hodnotou. Prodej šumivých a perlivých vín a šumivých nápojů loni stoupl na 87 tisíc hektolitrů, prodej tichých vín pak na 71 tisíc hektolitrů. Pokles naopak nastal u lihovin, a to o šest procent a přesáhl osmnáct tisíc hektolitrů.

Celkově tak skupina prodala mírně přes 177 tisíc hektolitrů, tedy o necelé procento více než loni. Přepočteno na lahve se jednalo o 24 milionů kusů.

Vlastních vinic přibývá
Bohemia Sekt vlastní zhruba 400 hektarů vlastních vinic. Jejich rozlohu ale hodlá v následujících letech výrazně zvýšit. Důvodem je mimo jiné snaha vyhnout se důsledkům neúrody a kolísání cen hroznů. Letos tak již skupina vysadila 16,5 hektarů nových vinic, příští rok plánuje vysadit dalších až 57 hektarů.

„Pro letošní rok počítáme s nárůstem tržeb i zisku v jednotkách procent oproti minulému roku. Hlavní vliv na tyto hospodářské ukazatele bude mít především nálada spotřebitelů a jejich nákupní preference,“ podotkl Beránek k výhledům pro letošní rok.

Do skupiny v loňském roce patřily kromě mateřské stejnojmenné společnosti také vinařství Chateau Bzenec, Víno Mikulov a Habánské sklepy a výrobce lihovin společnost Pražská vodka & Destiláty.

Výsledky skupiny Bohemia Sekt v letech 2001 až 2013Výsledky skupiny Bohemia Sekt v letech 2001 až 2013 | Vyrocni zpravy