Boj o obří zakázku. Boeing a Lockheed chtějí vyrábět bombardér

Lockheed Martin

Lockheed Martin Zdroj: Wikimedia.com

Americký výrobce letadel Boeing a zbrojovka Lockheed Martin budou společně usilovat o zakázku na výrobu nového bombardéru příští generace pro americké ministerstvo obrany. Firmy uvedly, že Boeing by měl být hlavním dodavatelem, zatímco pro zbrojovku Lockheed bude vyhrazena úloha klíčového subdodavatele.

Boeing se od konce druhé světové války podílel na každém americkém programu bombardérů. Nový program s názvem Long-Range Strike Bomber bude mít hodnotu až 55 miliard dolarů (více než bilion korun).

Očekává se, že konkurentem jim bude společnost Northrop Grumman, což je výrobce bombardéru B-2 s technologií stealth. Ta znesnadňuje zachycení letadla radarem.

Americké letecké síly už dříve oznámily, že mají v úmyslu nakoupit až 100 nových bombardérů. Cena jednoho letadla nemá překročit 550 milionů dolarů. Vítěz zakázky tudíž bude mít možnost zvýšit si tržby až o miliardy dolarů.

Lockheed Martin a Boeing na společné nabídce na dodávku bombardéru pracovaly již v roce 2008. Tehdejší americký ministr obrany Robert Gates ale program v roce 2009 pozastavil.