Boj proti drátům se může Bavorům vymstít, Berlín předvídá zdražení elektřiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tony Boon, Wikimedia Commons

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel stupňuje tlak na bavorskou vládu, aby umožnila dostavbu klíčového dálkového vedení elektřiny ze severu na jih země. Pokud Mnichov své odmítavé stanovisko nezmění, obyvatelé spolkové země to prý pocítí na svých peněženkách.

Pokud bude bavorská vládní CSU nadále blokovat stavbu dálkového vedení, „bude to pro bavorské hospodářství hořké“, řekl Gabriel deníku Bild am Sonntag.

Po naplánovaném odstavení jaderných elektráren totiž největší spolkové zemi hrozí nedostatek elektřiny. „A všechno, čeho je málo, je drahé,“ dodal ministr.

„Bavorsku je zatěžko přijmout, že bez nových elektrických vedení nedosáhne jistoty dodávek elektřiny,“ uvedl Gabriel s tím, že Mnichov by neměl dlouho váhat. „Bavorsko musí v lednu s konečnou platností rozhodnout o obou plánovaných trasách vedení na jih.“

Rozsáhlá reforma

Gabriel se snaží v Německu prosadit celkovou přestavbu energetiky, kterou přirovnává k sociálním reformám bývalého kancléře Gerharda Schrödera. „Dnes to jsou vysoké náklady na energie, které ztěžují život především energeticky náročným podnikům,“ uvedl. „Potřebujeme Energetickou agendu 2030,“ řekl s odkazem na Schröderovu Agendu 2010.

Přestavba energetiky má podle Gabriela zajistit, „že žádný průmyslový podnik nebude propouštět a ceny elektřiny dále neporostou“.