BP posiluje v Austrálii. Koupí tam pumpy za desítky miliard

Čerpací stanice Woolworths

Čerpací stanice Woolworths Zdroj: profimedia.cz

BP
Brittish Petroleum, BP
Severomořská těžební plošina BP Andrew
4
Fotogalerie

Britská ropná firma BP koupí v Austrálii řetězec čerpacích stanic od místního provozovatele supermarketů Woolworths za 1,3 miliardy dolarů (33,5 miliardy korun). BP tak posílí svoji pozici předního poskytovatele pohonných hmot v zemi. Woolworths se zbavuje svých čerpacích stanic, protože se hodlá zaměřit na své hlavní aktivity, tedy supermarkety.

Dohoda zahrnuje 527 čerpacích stanic. V současnosti má BP v zemi 350 čerpacích stanic a dodává pohonné hmoty další tisícovce čerpacích stanci s nezávislými majiteli. BP a Woolworths se také dohodly na partnerství, které zahrnuje expanzi čerpacích stanic pro zákazníky supermarketu. Čerpacím stanicím firmy Woolworths doposud dodávala pohonné hmoty australská firma Caltex, která o stanice měla rovněž zájem.

Divize čerpacích stanic vykázala za fiskální rok do konce června 2016 zisk před zdaněním a mimořádnými položkami 117,8 milionu australských dolarů (2,2 miliardy korun). Prodej by neměl mít materiální dopad na zisk celé skupiny Woolworths. Zisk z prodeje chce firma použít na posílení své rozvahy a investice do hlavních aktivit, dodal generální ředitel Brad Banducci.

Woolworths, která vznikla před 92 lety, oznámila v srpnu, že vykázala svoji první ztrátu od vstupu na burzu v roce 1993. Přispěla k tomu cenová válka s konkurenčními firmami, jak Coles, a novými hráči na trhu, jako německá Aldi. Dohodu musí schválit ještě antimonopolní úřady. Dokončena by měla být nejdříve v lednu 2018, napsala agentura Reuters.