Břeclavský Otis loni vydělal 218,7 milionu, tržby ale poklesly

OTIS

OTIS

Břeclavský výrobce výtahů Otis loni vydělal po zdanění 218,7 milionu korun, což je meziročně o téměř deset procent více. Firmě ale klesly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb z 1,588 miliardy na 1,523 miliardy.

Firma loňský rok hodnotí jako „vcelku úspěšný“. Podle předsedy představenstva Otisu Aleše Korotvičky pokračující globální ekonomická krize negativně ovlivnila především první polovinu loňského roku. „To se projevilo čtyřprocentním poklesem tržeb společnosti,“ uvedl Korotvička.

Tento propad firma zaznamenala především v oblasti prodeje a realizace nových zařízení v nové výstavbě. „Zejména pak v segmentu nákupních a kancelářských center,“ uvedl Korotvička. Podle něj má společnost stále silnou pozici v oblasti servisu, a to jak v modernizacích, kompletních výměnách výtahů i v oblasti oprav jednotlivých zařízení.

Skupina Otis v Břeclavi kromě výtahů vyrábí i eskalátory. V poslední době vyhrála několik víceletých tendrů. Dodá například 68 eskalátorů pro metro v Mnichově a 28 pro metro ve skotském Glasgow. Jejich výrobou se zabývala společnost Otis escalators. Ta letos zanikla sloučení s OTIS, a.s., čímž skupina zjednodušila svou strukturu. V břeclavském závodě pro ni pracuje asi 450 zaměstnanců.

Břeclavský závod už 20 let patří do skupiny Otis. Stalo se tak spojením výtahové části břeclavské TRANZY, z níž OTIS vybudovala za několik let dceřinou společnost se stoprocentní majetkovou účastí. Břeclavská továrna se vedle dodávek na domácí trh významně podílí i na exportu a na modernizaci výtahů a nových eskalátorů. Skupina Otis je největším výrobcem výtahů, eskalátorů, pohyblivých chodníků a dalších vertikálních dopravních systémů na světě. Zaměstnává kolem 64 tisíc zaměstnanců, z toho 55 tisíc mimo Spojené státy americké.