Břeclavský Otis vyrobí za 1,5 miliardy eskalátory pro Londýn a Stockholm

Eskalátory ve stanici metra

Eskalátory ve stanici metra

Tradiční výrobce výtahů a eskalátorů Otis získal dva významné kontrakty v zahraničí. Za zhruba 1,5 miliardy korun vyrobí eskalátory pro metro v Londýně a Stockholmu. Zakázka pro Londýn za více než miliardu je největší v historii podniku.

Kontrakt pro londýnské metro je celkem na 107 eskalátorů. „Budou to jedny z nejvyspělejších eskalátorů, které se vyrábí,“ uvedl ředitel břeclavského závodu Ladislav Zeman.. Podle něj bude životnost jednotlivých kusů v řádu desítek let. Pokud by firma v Břeclavi pracovala jen na této zakázce, zaplní její roční výrobní kapacitu. Kontrakt je ale dlouhodobý. První eskalátory jsou už ve výrobě. Zakázka skončí v roce 2022.

„Letos jsme začali s prvními čtyřmi eskalátory,“ uvedl Zeman. Podle něj výroba jednoho kusu zabere tři až pět měsíců. Životnost je dlouhá, některé komponenty v provozu vydrží až sto let. Největší objem prací na rekordní zakázce břeclavský podnik udělá v letech 2014 až 2016.

Šance pro nové zaměstnance

Pro metro ve Stockholmu firma vyrobí celkem 65 eskalátorů. Budou směřovat do dvou stanic podzemní dráhy. V obou případech jde o uzly metra švédského hlavního města. Objem tendru činí asi půl miliardy korun. Stavět je firma začne v prvním kvartále letošního roku, kontrakt vyprší v roce 2016.

Podle Zemana se bude Otis snažit obě zakázky zvládnout při současném počtu zaměstnanců. Nábory nových dělníků, ale nevyloučil. „Není vyloučené, že až se potkají všechny projekty, budeme muset buď přesunovat výrobní kapacity nebo nabírat nové zaměstnance,“ uvedl Zeman. Pro Otis v ČR pracuje kolem 700 lidí, polovina z toho jsou dělníci. Výrobní závod v Břeclavi má 330 zaměstnanců. Jinde v ČR má Otis servisní střediska.

Produkce jde do světa

Až 90 procent výrobků z břeclavského závodu směřuje na export. „V Česku trh stagnuje, tak jako celé stavebnictví, klesá nám odbyt jak ve výstavbě nových věcí, tak v modernizacích,“ uvedl Zeman. Eskalátory firmy podle něj v ČR směřují převážně do obchodních center. Také v oblasti modernizací výtahů se závod orientuje především na zahraničí. Zakázky má například ve Švýcarsku, Rakousku nebo Německu.

Skupina Otis, do které patří i břeclavský závod, je největší výrobce výtahů, eskalátorů, pohyblivých chodníků a dalších vertikálních dopravních systémů na světě. Zaměstnává kolem 60 tisíc lidí. Její celosvětový obrat dosáhl v roce 2011 12,4 miliard amerických dolarů. Břeclavský závod je podle Zemana nejvýznamnější výrobní základna firmy pro výrobu eskalátorů v Evropě. Otis do břeclavského závodu majetkově vstoupil v roce 1990. Nyní podnik vlastní ze sta procent.