Brexit by dostavbu jaderné elektrárny Hinkley Point neměl ohrozit

Jaderná elektrárna Hinkley Point B

Jaderná elektrárna Hinkley Point B Zdroj: CC BY-SA 2.0: Robin Somes via Wikimedia

Rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské unie by nemělo mít vliv na projekt výstavby dvou bloků jaderné elektrárny Hinkley Point na jihozápadě Anglie. Prohlásila to náměstkyně ministra energetiky Andrea Leadsomová. Rakouská žaloba proti státní podpoře projektu podle Leadsomové neuspěje.

Projekt Hinkley Point vede francouzská státní energetická společnost EDF a je součástí plánu nahradit pětinu výkonu britských stárnoucích jaderných a uhelných elektráren. Představuje i velký vývozní kontrakt pro Francii a měl by udržet při životě francouzský jaderný průmysl.

EDF po britském referendu uvedla, že na projektu se nic nemění; francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron v úterý EDF vyzval k urychlenému rozhodnutí. „Nemyslím, že rakouská žaloba na Hinkley má opodstatnění… a nevěřím, že (projekt) bude ovlivněn výsledky referenda,“ citovala agentura Reuters z vystoupení náměstkyně v parlamentním výboru pro energetiku.

Evropská komise schválila předloni plán britské vlády investovat do stavby nových bloků 16 miliard liber (524 miliard korun). Vídeň jako dlouhodobý nepřítel jaderné energetiky však loni proti tomuto rozhodnutí podala žalobu, podle níž to je v rozporu s unijním závazkem na podporu obnovitelných zdrojů. EDF konečné rozhodnutí o projektu už delší dobu odkládá, aby si zajistila partnery, financování a politickou podporu. Objevily se ale obavy, že takzvaný brexit, tedy vystoupení Británie z EU, by mohl projekt dál zbrzdit.