Brexit odrazuje další automobilku. Zavřít svou továrnu má i Honda

Mexická Honda. Japonská automobilka Honda Motorinvestuje zhruba 800 milionů dolarů do výstavby nové továrnyv Mexiku.

Mexická Honda. Japonská automobilka Honda Motorinvestuje zhruba 800 milionů dolarů do výstavby nové továrnyv Mexiku. Zdroj: reuters

suv honda testy
Odpůrci brexitu
3
Fotogalerie

Japonská automobilka Honda Motor plánuje v roce 2022 uzavřít svou továrnu v britském městě Swindon, v ohrožení je tak zhruba 3500 pracovních míst. Informoval o tom dnes server Sky News. Dodal, že automobilka by mohla tyto plány oficiálně představit již v úterý. Honda loni ve své britské továrně vyrobila přes 160 tisíc aut. Závod se tak na celkové produkci automobilů v Británii podílel více než deseti procenty, poznamenala agentura Reuters.

Honda dnes podle agentury AP uvedla, že se ke zprávě Sky News nebude "v této fázi" vyjadřovat. Britské ministerstvo pro podnikání označilo zprávu za spekulaci a odmítlo ji komentovat. Pokud se však plán na uzavření továrny potvrdí, bude to další rána pro britský automobilový průmysl v době nejistoty kolem podmínek odchodu země z Evropské unie.

Japonská automobilka Nissan Motor začátkem února oznámila, že zrušila plány na výrobu nové verze malého sportovně-užitkového vozu (SUV) X-Trail v továrně v britském Sunderlandu. Dodala nicméně, že plány na investice do výroby nových verzí vozů Juke a Qashqai v sunderlandském závodě zůstávají beze změny.

Americká automobilka Ford Motor tento měsíc podle médií sdělila britské premiérce Therese Mayové, že zintenzivnila přípravy na přesun výroby z Británie. Ford v Británii provozuje dvě továrny na výrobu motorů. Ve vyjádření zaslaném agentuře Reuters firma uvedla, že brexit bez dohody by byl pro její výrobní aktivity v Británii katastrofou.

Británie by měla Evropskou unii opustit už 29. března, doposud však nebyla schválena dohoda o podmínkách brexitu. Před riziky, jaká by mohl brexit bez dohody přinést, varují i jiné automobilky a další výrobci. Zmiňují vyšší cla, přerušení dodavatelských řetězců a ohrožení pracovních míst.