Brněnský ZKL spustí výrobu ložisek v Indii později, brzdí ho byrokracie

V Indii se pro ZKL otevírá čtvrtmiliardový trh

V Indii se pro ZKL otevírá čtvrtmiliardový trh Zdroj: CTK

Strojírenský koncern ZKL, který se zabývá výrobou ložisek, předpokládá, že továrnu v Indii spustí až v příštím roce, ač to plánovala již před dvěma lety. Důvodem jsou neustále nové požadavky indické byrokracie ve schvalovacím procesu výrobků pro železniční průmysl, uvedl generální ředitel Jiří Prášil. Roční obrat indické továrny se očekává okolo 17 milionů dolarů (411 milionů korun).

Továrna poblíž Kalkaty má nabídnout práci 60 lidem a cílí především na perspektivní železniční průmysl. „I když naše provozní zkoušky dopadly dobře, zpomaluje nás rozbujelá indická byrokracie. Mají na nás stále nové a nové požadavky. Očekávám, že bychom tenhle proces měli letos dokončit a od příštího roku výrobu ložisek rozjedeme naplno. Továrnu jsme v Indii chtěli otevřít už před dvěma roky, ale homologace nás natolik zpomalila, že teď projekt chystáme na rok 2017,“ řekl Prášil. Projekt koncernu by měla financovat Česká exportní banka, jednání však zatím nejsou u konce.

Kromě ložisek pro železniční vozidla by ZKL chtěl dodávat také ložiska pro větrné elektrárny. Indie je po předloňských volbách pro Česko a agenturu CzechTrade, která podporuje vývoz, jednou z nejperspektivnějších zemí pro export. Vláda Nárendry Módího slibuje významné ekonomické reformy, které mají zemi s více než 1,3 miliardy obyvatel modernizovat.

Koncern vyváží do celého světa a plánuje zvýšit podíl na trhu USA a Kanadě a také v Africe. Je největším výrobcem velkorozměrových soudečkových, speciálních a dělených ložisek ve střední Evropě.

Loni zvýšil obrat o sedm procent na 1,5 miliardy korun. Sídlo má Brně, kde má i hlavní výrobní závod. Další strojírny jsou v Hanušovicích na Šumpersku a v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku.