Brusel schválil prodej ropné divize Morgan Stanley ruské Rosněfti

Morgan Stanley

Morgan Stanley Zdroj: CC: CC-BY-2.0/ Alex Proimos/wikimedia.org

Evropská komise schválila americké bance Morgan Stanley plán prodeje její divize obchodování s ropou ruskému ropnému gigantu Rosněfť. Transakce nevyvolává obavy z narušení konkurenčního prostředí, protože i po spojení zůstane na trhu řada velkých aktérů.

Morgan Stanley se s Rosněftí dohodla na prodeji divize obchodování s ropou loni v prosinci. Stala se tím další společností z Wall Street, která se zbavuje aktivit na poli komodit.

Prodávaná část má roční tržby kolem miliardy dolarů, tedy přes 20 miliard korun, více než 100 obchodníků a dalších specialistů na dodávky suroviny a podíl 49 procent ve společnosti Heidmar, která je jedním z největších světových provozovatelů tankerů. Transakce naopak nebude zahrnovat ropné nádrže Morgan Stanley, ropovody a ropnou firmu TransMontaigne.

Morgan Stanley stejně jako ostatní velké banky pociťuje zvýšený tlak regulačních orgánů na posílení kapitálu a podnikání v komoditách se snaží zbavit už déle. Pro největší ruskou ropnou společnost Rosněfť, v jejímž čele stojí vlivný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin a kde má stát podíl skoro 70 procent, jde naopak o významný krok na americký trh. Rosněfť se loni po převzetí menšího rivala TNK-BP stala podle objemu těžby největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě.