Brusel ukončí vyšetřování ČEZ. Souhlasí s prodejem Chvaletic

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice Zdroj: Mlada fronta

Evropská komise přijala nabídku české společnosti ČEZ na prodej jedné z jejích tří uhelných elektráren - Chvaletice. To zmírní obavy Bruselu z dominantního postavení podniku na českém trhu a povede k ukončení jeho vyšetřování antimonopolními orgány, uvedla dnes komise.

Evropská komise od roku 2009 prověřovala, zda společnost ČEZ nezneužívá své postavení na trhu výroby elektřiny. V únoru společnost ČEZ schválila dohodu s Evropskou komisí o narovnání, podle níž by měla prodat buď elektrárnu Počerady, Chvaletice, nebo Mělník III spolu s elektrárnou Tisová. Poté ČEZ rozhodl, že se zbaví elektrárny Chvaletice.

Tu získá těžební firma Litvínovská uhelná za 4,12 miliardy korun. O elektrárnu se kromě Litvínovské uhelné ucházel ještě Energetický a průmyslový holding (EPH) skupiny PPF a J&T. Dohoda ČEZ s těžařskou firmou vyvolala obavy z výrazného narušení domácího trhu s uhlím.

Transakce znamená další vítězství pro miliardáře Pavla Tykače - poté, co se jeho skupina Czech Coal dohodla po letitém sporu na dodávkách uhlí pro elektrárnu ČEZ Počerady, teď Chvaletice ovládnou manažeři Czech Coalu, kterým Litvínovskou uhelnou přeprodal.

Prodej elektrárny sníží výrobní kapacitu ČEZ o 800 až 1000 megawattů, konstatovala komise. „Odprodání významné výrobní kapacity umožní, aby na český trh s elektrickou energií vstoupil nový aktér a konkuroval ČEZ. To prospěje všem spotřebitelům elektřiny,“ uvedl podle agentury Reuters komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.