Brusel žádá zátěžové testy v energetickém sektoru

Zásobník plynu firmy MND

Zásobník plynu firmy MND Zdroj: CTK

Evropská unie by měla před nadcházející zimou provést zátěžové testy své energetické infrastruktury. Ty ukážou, jak je Evropa připravena na případné výpadky v dodávkách zemního plynu. V čerstvě zveřejněné Strategii evropské energetické bezpečnosti to navrhuje Evropská komise, která dokument připravila na objednávku členských zemí.

Ze zátěžových testů by mohla vyplynout opatření, kterými lze vylepšit energetickou bezpečnost ještě do konce roku. Patří mezi ně zvýšení zásob, investice do zařízení pro otočení toku plynu v plynovodech či přechod na alternativní palivo ve výrobě tepla. Testovat by se měla infrastruktura na regionální i celoevropské úrovni.

Dlouhodobě má ke zvýšení energetické bezpečnosti unie vést dokončení vnitřního energetického trhu a zvýšení počtu dodavatelů dovážených energetických komodit. Komise také zmiňuje vyšší domácí produkci energií, výslovně uvádí jen obnovitelné zdroje.

Ve hře je však také rozvoj těžby zemního plynu z břidlicových ložisek. Klíčové je podle komise také snižování spotřeby, zejména v budovách, v nichž se spotřebuje 40 procent veškeré energie a třetina zemního plynu.

Strategický dokument dostanou na stůl šéfové států a vlád na pravidelném červnovém evropském summitu. „EU zůstává zranitelná a napětí na Ukrajině na tento fakt opět upozornilo,“ tvrdí šéf Evropské komise José Manuel Barroso.