Bulhaři oznámí výsledky kontroly ČEZ po Velikonocích

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Bulharská prokuratura oficiálně oznámí 3. dubna výsledky kontroly zahraničních distributorů elektrické energie včetně českých společností ČEZ a Energo-Pro. Šetření, které koncem února nařídil generální prokurátor Sotir Cacarov, mělo být ukončeno dnes s tím, že souhrnná zpráva bude zveřejněna do týdne.

ČEZ, který se v únoru setkal v Bulharsku s masivním odporem a demonstracemi kvůli cenám elektřiny, se již brzy dozví výsledky kontroly bulharské prokuratury. Ty mohou hrát významnou roli při rozhodování o odebrání licence.

Spolu se společnostmi ČEZ a Energo-Pro a rakouským distributorem EVN prokuratura prověřovala i činnost úřadu státního regulátora. Důvodem bylo podezření, že jejich chyby způsobily prudké zvýšení cen energie, jež vyvolalo masové protesty bulharského obyvatelstva. Zpráva prokuratury by mohla být i podkladem pro odebrání distribuční licence.

ČEZ obvinění odmítá a prohlašuje, že dodržuje veškeré bulharské zákony i zákony Evropské unie. V minulých dnech společnost spustila v Bulharsku vysvětlovací kampaň, při níž objasňuje odběratelům metody cenotvorby a strukturu poplatků za elektřinu. Firma také seznamuje své klienty s kontrolou výkazů o odběru proudu a s možnostmi případného odvolání.

Prokurátor vyzývá k odebrání licence

Cacarov už minulou neděli obvinil ČEZ z „masivního porušování“ pravidel a vyzval k odebrání jeho licence. Požádal rovněž regulátora, aby distributorovi udělil pokutu za každý případ porušení pravidel. Regulátor podle Cacarova zanedbával svou úlohu, když bez námitek schvaloval četné výdaje ČEZ. Příliš liberální schvalování výdajů prý přimělo firmu k účtování přehnaných cen koncovým zákazníkům.

ČEZ se v posledních týdnech stal v Bulharsku jedním z terčů lidového hněvu vyvolaného vysokými cenami elektřiny. Lidová nespokojenost smetla minulý měsíc pravicovou vládu, jejíž premiér Bojko Borisov již den před odstoupením sliboval odebrat distributorovi licenci. Předčasné parlamentní volby se v Bulharsku budou konat v polovině května.

O licenci se rozhodne do 16 dubna

Český premiér Petr Nečas minulý pátek v Bruselu o problémech českého distributora hovořil s bulharským prezidentem Rosenem Plevnelievem. Podle mluvčího českého vlády byl ujištěn, že problémy kolem ČEZ budou vyřešeny tak, aby neutrpěla pověst Bulharska v Evropě. A že budou řešeny v souladu s evropským právem. O případném odebrání licence může rozhodnout úřad bulharského regulátora. Toto rozhodnutí má podle dřívějších zpráv padnout 16. dubna.

O problémech ČEZ v Bulharsku čtěte více: