Část lidí z ČSA najde práci v Bílině, celkem zaniknou čtyři tisíce míst

Těžba uhlí v severních Čechách

Těžba uhlí v severních Čechách Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jirka Dl via Wikimedia

Zachování těžebních limitů na lomu ČSA připraví o práci stovky horníků a lidí z firem navázaných na lom. Těžba by měla skončit kolem roku 2022, ale Severní energetická, jíž lom patří, začala v bočních svazích těžit i hlubinnou metodou. Studie rezortu průmyslu a obchodu z letošního června počítá s těžbou uhlí v ČSA až do roku 2029.

Podle studie poradenské firmy PwC při prolomení limitů na lomu Bílina a útlumu ČSA propustí Severní energetická do roku 2019 tisícovku lidí.

Do roku 2024 jich přijde o práci další pět set. Zároveň však budou nabírat nové pracovníky Severočeské doly, především kvůli odchodu zaměstnanců do důchodu. V jednotlivých pětiletkách budou potřebovat pět stovek nových lidí.

„Na lomu Bílina budou chtít získat kvalifikované pracovníky z ČSA. Zůstane však dost těch, kteří práci nenajdou. Nemluvě o zaměstnancích v návazných profesích,“ upozornil šéf hornických odborů Jan Sábel. Podle studie PwC by v regionu do roku 2024 měly zaniknout čtyři tisíce pracovních míst.

Kvůli dopadu na zaměstnanost vláda uložila ministerstvu práce, rezortu pro místní rozvoj a ministerstvu průmyslu, aby do poloviny příštího roku připravily kompenzace za zaniklá místa. Příští rok má být hotová i strategie pro restrukturalizaci Ústeckého kraje.