CEFC chce investovat do firmy ruského oligarchy, který se obchodně střetl s Kellnerem

Oleg Děripaska

Oleg Děripaska Zdroj: CC BY-SA 2:0. World Economic Forum

Oleg Děripaska
2
Fotogalerie

Skupina CEFC, která mohutně investovala v České republice, chce ještě posílit na ruském trhu. Zvažuje investici do společnost En+, což je energetický a těžařský byznys ruského oligarchy Olega Děripasky. Transakce má být součastí vstupu En+ na burzu, informovala na základě nejmenovaných zdrojů agentura Reuters. Děripaska v Česku proslul svým obchodním konfliktem s nejbohatších Čechem Petrem Kellnerem. 

CEFC se snaží dále posílit v Rusku a vstoupit do En+,“ uvedl jeden ze zdrojů Reuters. Pokud budou čínští investoři úspěšní, půjde o jejich druhou velkou transakci na ruském trhu. Minulý týden totiž CEFC koupila 14procent akcií ruské státní ropné společnosti Rosněfť za devět miliard dolarů.

En+ představuje společnost, která řídí Děripaskovy vodní elektrárny a jeho hliníkářský byznys. CEFC by měla být klíčovým investorem během emise akcií En+ na londýnské burze, která měla vynést okolo 1,5 miliardy dolarů. Emise byla nicméně odložena kvůli novým sankcím na Rusko, které USA uvalily v srpnu. Peníze z prodeje akcií umožní Děripaskovi získat zdroje na nové investice a splacení dluhů.

Děripaska v minulosti roky bojoval s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem a jeho společností PPF Investments kvůli vstupu české firmy do ruské pojišťovny Ingosstrach, kterou Děripaska ovládal. PPF Investments totiž odkoupila 38,5 procenta v ruské pojišťovně od Děripaskova dřívějšího obchodního partnera Alexandra Mamuta, což se ruskému oligarchovi nelíbilo.

Snažil se proto napadnout transakci u soudu nebo například snížit podíl PPFI. Před čtyřmi lety prodal Kellner podíl v Ingosstrachu italské pojišťovně Generali.

CEFC pak v minulých letech mohutně investovala na tuzemském trhu. Dosud uskutečnila investice ve výši 36 miliard korun. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie a od česko-slovenské investiční skupiny Penta koupila administrativní centrum Florentinum.

Mimochodem: právě v pátek Evropská centrální banka schválila vstup CEFC do finanční skupiny J&T Finance Group. Změnu podílů již schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, čeká se ještě na vyjádření České národní banky a centrálních bank Ruska, Chorvatska a Barbadosu.