CEFC stahuje žádost o zvýšení podílu v J&T, má dalšího akcionáře

Evropské sídlo CEFC v budově bývalé Živnobanky

Evropské sídlo CEFC v budově bývalé Živnobanky Zdroj: E15/Anna Vackova

Do čínské skupiny CEFC Europe vstoupil další akcionář. Téměř poloviční podíl v ní získá státem vlastněná čínská společnost CITIC Group, uvedl Týden.cz. Skupina CEFC současně stahuje žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB. Rozvoj CEFC Europe v Česku má ale pokračovat.
 
 

Skupina CEFC s ohledem na změnu v akcionářské struktuře stahuje žádost o navýšení svého podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k České národní bance. Společnost bude se svými partnery jednat o dalším pokračování tohoto projektu v nové situaci vstupu minoritního akcionáře do CEFC Europe, informovala CEFC. Ta vlastní v J&T FG deset procent, chtěla podíl navýšit na 50 procent.

"Mateřská CEFC China i nadále považuje projekty v ČR za jednu ze svých priorit a přikládá jim velkou důležitost. Vedení CEFC China jednoznačně potvrdilo garanci splacení půjčky u J&T Group, a to nejdéle v řádném termínu ke dni splatnosti," uvedl mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář.

Dalším aktivitám CEFC Europe má nicméně pomoci nový akcionář. Podle serveru Týden.cz získá téměř poloviční podíl čínským státem vlastněná společnost CITIC Group, 156. největší firma světa.

"Rozvoj našich projektů bude nadále pokračovat a těšíme se na spolupráci s novým akcionářem. Vidíme řadu synergií mezi jeho aktivitami a aktivitami CEFC Europe nejen v Číně, ale po celém světě," uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Europe Marcela Hrdá. Deklarována byla podle ní pokračující plná podpora nejen ziskovým projektům, ale i rozvoji neziskových aktivit, jako jsou Centrum tradiční čínské medicíny a SK Slavia Praha. 

Čínská CEFC v Česku nakoupila řadu společností a realit

J&T Finance Group - CEFC ve finanční skupině J&T Finance Group původně držela desetiprocentní podíl, v březnu 2016 se obě strany dohodly, že získá polovinu. Za poloviční podíl v JTFG měla zaplatit 980 milionů eur (26,3 miliardy Kč). V květnu 2017 změnu podílů schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na začátku letošního roku navýšení čínského podílu zamítla Česká národní banka, CEFC se odvolala. Dnes CEFC oznámila, že stahuje žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB.

Žďas Žďár nad Sázavou - CEFC tento strojírenský a metalurgický podnik se zhruba 2250 zaměstnanci ovládla v létě 2016, drží 100 procent akcií. Zároveň získala dceřinou firmu žďárského podniku TS Plzeň a majoritní podíl ve firmě Žďas SGS se sídlem v Německu.

Pivovary Lobkowicz Group (PLG) - pátá největší pivovarská skupina na českém trhu, která ovládá několik středně velkých pivovarů (Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Hlinsko, Klášter nad Jizerou, Vysoký Chlumec, Černá Hora). Vlastníka skupiny, společnost Lapasan, ještě v květnu 2017 většinově ovládala CEFC, minoritní podíl v ní měl J&T Private Equity Group Limited. Valná hromada společnosti na konci loňského května schválila převod minoritního podílu na CEFC. Nyní společnost uvádí, že je 100procentně vlastněná CEFC.

Travel Service - letecký dopravce, který působí především v ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku a mimo jiné je spolumajitelem Českých aerolinií. CEFC drží necelý poloviční podíl ve společnosti, která patří do skupiny Unimex Group. Vlastníky skupiny jsou Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal.

Invia.cz - internetový prodejce zájezdů. CEFC v březnu 2016 uvedla, že od investiční skupiny Rockaway Capital koupí 50 až 90 procent firmy. Podle viceprezidentky skupiny Marcely Hrdé se na konci roku 2016 zvýšil podíl CEFC v internetovém prodejci zájezdů na 75 procent.

Canaria Travel - cestovní kancelář, ve které CEFC získala loni v říjnu podíl 49,99 procenta. CEFC koupila podíl od Unimex Group a EH Group, většinový podíl v CK nadále přes společnost TO - Servis drží podnikatelka Lenka Viková.

SK Slavia Praha - fotbalový klub, CEFC drží většinový podíl v klubu od podzimu 2015, později se její podíl navýšil na téměř 100 procent. CEFC se v březnu 2016 v rámci žofínského ekonomického fóra zavázala investovat do stadionu téměř 50 milionů eur, tedy 1,34 miliardy Kč. Loni v dubnu se jí podařilo odkoupit stadion za částku kolem jedné miliardy, výraznější investice do stadionu se však zatím neuskutečnily.

Hotely a další reality - CEFC mimo jiné patří pražské hotely Mandarin Oriental Prague na Malé Straně a Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech. CEFC je vlastníkem renesančního Martinického paláce a budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V listopadu 2016 koupila pražský administrativní komplex Florentinum, v roce 2017 pak zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina.

Média - CEFC v září 2015 majetkově vstoupila do mediálních skupin Médea Group a Empresa Media, loni v září dokončila odchod z těchto společností, když uplatnila své právo na vrácení akcionářského podílu (put opci) původnímu majiteli Jaromíru Soukupovi.