Čeká nás zatěžkávací zkouška, ale už máme plán, tvrdí nový šéf VW

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: CTK

Německý automobilový koncern Volkswagen připravil "komplexní plán", který má zajistit, aby jeho naftové automobily splňovaly emisní normy. Uvedl to nový koncernový šéf Matthias Müller na setkání s vysokými manažery podniku. Koncern tak reaguje na skandál kolem falšování emisních testů.

Volkswagen minulý týden přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut v celém světě instaloval software umožňující manipulovat s emisními testy. Müller však podle agentury DPA upozornil, že software byl aktivován pouze v části těchto vozů. „Proto počítáme s tím, že počet skutečně postižených automobilů bude nakonec nižší,“ dodal.

Koncern bude podle Müllera majitele vozů se softwarem umožňujícím manipulace v příštích dnech informovat o potřebné úpravě jejich automobilů. Müller minulý týden v čele Volkswagenu vystřídal Martina Winterkorna, který kvůli skandálu s falšováním emisí odstoupil z funkce.

Největší zatěžkávací zkouška

Nový šéf Volkswagenu na setkání s manažery uvedl, že koncern nyní stojí před „největší zatěžkávací zkouškou“ ve své historii. Součástí koncernu Volkswagen je rovněž česká Škoda Auto. Ta v pondělí oznámila, že manipulace s emisemi naftových motorů zahrnují zhruba 1,2 milionu vozů s její značkou.

Skandál vypukl v pátek 18. září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Koncernu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (435 miliard korun). Skandál navíc začaly minulý týden vyšetřovat i některé evropské země a na firmu byla podána řada hromadných žalob.

Evropská komise nabádá státy k vyšetřování

Šéf vlajkové značky VW Herbert Diess by měl dnes o skandálu kolem falšování emisních testů jednat s eurokomisařkou pro vnitřní trh a průmysl Elžbietou Bieńkowskou. Evropská komise minulý týden apelovala na všechny členské státy Evropské unie, aby zahájily vlastní vyšetřování případu a aby dohlédly na přísné dodržování emisních limitů.