Ceny benzinu i nafty lámou rekordy, míří ke 40 korunám za litr

Pohonné hmoty dál zdražují

Pohonné hmoty dál zdražují Zdroj: Profimedia.cz

Zdražování pohonných hmot pokračuje, za uplynulý týden se cena Naturalu 95 zvýšila o 64 haléřů na průměrných 38,04 koruny, nafta stojí za stejné období o 42 haléřů více, za litr zaplatíme v průměru 37,04 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Tankování zdražuje ve všech krajích, nejvíce řidiči zaplatí v Praze, litr Naturalu 95 stojí v průměru 38,79 koruny, litr nafty je k mání za 37,95 koruny. Druhým nejdražším regionem je Jihomoravský kraj. Řidiči tam za litr nejprodávanějšího benzinu zaplatí průměrně 38,51 koruny, majitelé vozů s dieselovými motory platí 37,95 koruny.

Čtete také:

Naopak nejlevnější benzin i nafta jsou v Ústeckém kraji. Litr benzinu tam stojí v průměru 37,41 koruny, nafta pak 36,38 koruny.

Cena Naturalu 95 v uplynulých dnech dokonce pokořila čtyřicetikorunovou hranici, historicky vysoká cena byla k vidění zejména některých dálničních pumpách.

Důvody pro rostoucí ceny pohonných hmot zůstávají podle analytiků již několik týdnů stejné. „Hlavním faktorem i nadále zůstává rostoucí cena ropy. V případě ropy Brent se cena pohybuje již nad 116 dolary za barel,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle něj se trend zdražování pohonných hmot zřejmě nezastaví. „Hodně napoví září, kdy jsou očekávána důležitá hospodářko-politická rozhodnutí klíčových globálních institucí,“ dodal analytik.