Ceny energií půjdou opět nahoru, někteří dodavatelé zdraží až o desítky procent

Někteří dodavatelé energií pro část zákazníků zvedají od srpna ceny

Někteří dodavatelé energií pro část zákazníků zvedají od srpna ceny Zdroj: Pixels

Někteří dodavatelé energií pro část zákazníků zvedají od srpna ceny
Skupina ČEZ
3
Fotogalerie

Někteří dodavatelé energií od srpna opět zvedají pro část zákazníků ceny. Týká se to například společnosti ČEZ nebo Pražské energetiky (PRE). Zdražení některých produktů dosáhne i desítek procent. Někteří dodavatelé zvedli ceny již od 1. července, jiní zdražování podle svého vyjádření „nemohou vyloučit.“

Energetická společnost ČEZ zdražila elektřinu v nejběžnějším tarifu pro domácnosti (D02d) v produktu fixovaném na tři roky už od 1. července, od 1. srpna zdražuje znovu. Nyní stojí jedna megawatthodina 6025 korun, od srpna 7464 korun, tedy o více než pětinu. U produktu s fixací na dva roky vzroste cena meziměsíčně o sedm procent na 7501 korun. „Pro zákazníky, kteří s nám mají uzavřené smlouvy, se však nic nemění. Ať už v případě fixovaných smluv, nebo smluv na dobu neurčitou,“ řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Co se to teď děje s energiemi >>>

Gazdík upozorňuje, že ČEZ některé své ceníky dokonce zlevnil. Pokud nyní přichází zákazník, který se chce u ČEZ Prodej fixovat na jeden rok, tak v případě plynu bude mít cenu od 1. srpna levnější než před měsícem, u elektřiny pro něj zůstává cena stejná. „Pokud by se chtěl zákazník fixovat na dva nebo tři roky, tak bude cena mírně vyšší. Velkoobchodní ceny na dva a více let dopředu stouply. Důvodem je další nejistota ohledně dodávek plynu do Evropy z Ruska,“ uvedl Gazdík.

Proč stále rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub

Ve druhé polovině roku končí fixace zhruba deseti procentům zákazníků ČEZ, kteří odebírají plyn, v případě elektřiny to je pět procent. „Pro zákazníky, kteří mají probíhající fixaci nebo produkt na dobu neurčitou, se nic nemění,“ uvedl Gazdík.

Pražská energetika zdražuje od 1. srpna nefixovaný produkt PRE Proud Nefix z původních 4879 Kč na 7505 Kč za megawatthodinu, tedy zhruba o polovinu. Zdražení nemůže vyloučit ani Pražská plynárenská. „Vzhledem k vývoji na velkoobchodním trhu do budoucna nelze zvýšení cen vyloučit. V tento moment je to však zatím ve stadiu analýz a úvah,“ řekl mluvčí Miroslav Vránek.

Řada dodavatelů zdražila již od 1. července. Například firma innogy zdražila u plynu produkt Optimal fixovaný na tři roky o sto korun na 2510 korun za megawatthodinu. O stokorunu zdražila innogy také produkt na jeden rok Start 12 a produkt na tři roky Garance 36, a to na 2745 korun, respektive 2540 korun. Zdražoval také Centropol. K 1. červenci se zvýšila cena produktu Mini fixovaného na tři roky z původních 5205 korun na 6381 korun.

Ceny elektřiny a plynu rostou od loňského podzimu. Cena elektřiny na burze vzrostla meziročně ze zhruba 75 euro za megawatthodinu na dnešních 332 euro, vyplývá z informací na webu Kurzy.cz.