Ceny plynu kvůli výbuchu rakouského terminálu prudce rostou

Exploze v Rakousku

Exploze v Rakousku Zdroj: čtk

Exploze v Rakousku
Exploze plynového terminálu u slovensko-rakouských hranic.
Exploze v Rakousku
Exploze v Rakousku
Mohutná exploze u slovenských hranic.
10
Fotogalerie

Exploze plynového terminálu ve východorakouské obci Baumgarten an der March poblíž slovenských hranic zamávala s cenami energií na evropských trzích.

Ceny zemního plynu a ropy stoupají, nejvyšší nárůst zasáhnul Velkou Británii. Plyn tam podražil o 23 procent, ropa Brent se navíc nyní obchoduje za 65 dolarů za barel, což představuje nejvyšší hodnotu od června roku 2015, uvádí Bloomberg.

Rakouský výbuch totiž znemožnil dodávky plynu do jedné z hlavních stanic, kterou se ruský plyn dostává dále do Evropy. To vše v době, kdy je poptávka po topných palivech vůbec nejvyšší. Baumgarten, který dosahuje roční kapacity 40 miliard metrů krychlových, do okamžiku havárie zajišťoval dodávky pro desetinu evropské poptávky.

„Načasování havárie už nemohlo být horší. V zimě je zapotřebí větší kapacita plynovodů, přičemž výbuch mění náš předpoklad a očekávání, kolik plynu bude k dispozici.

Pokud spadne teplota po Evropě ještě níž a kapacita bude nedostatečná, ceny energií se budou dál zvyšovat,“ tvrdí Arne Bergvik, analytik švédské společnosti Jamtkraft AB.

Kvůli požáru byl uzavřen tranzit plynu do Rakouska přes Slovensko a přerušeny byly dodávky ruského plynu do Itálie či Chorvatska. Podle Českého plynárenského svazu havárie nebude mít vliv na dodávky plynu do Česka.

Z Baumgartenu je plyn distribuován do Německa, Itálie, Francie, Slovinska, Chorvatska a Maďarska. Podle APA tudy projde zhruba třetina ruského exportu zemního plynu určeného pro západní Evropu.