Ceny užitkových vozů v Česku dále klesají, o desítky tisíc a více korun

Volkswagen Caddy Life BlueMotion

Volkswagen Caddy Life BlueMotion Zdroj: Volkswagen

Prodeje lehkých užitkových vozů v Evropě i České republice v letošním roce meziročně mírně stoupají, přesto importéři a automobilky nechtějí nechat v nejisté ekonomické době nic náhodě. Volkswagen, Ford či Citroën proto začali nabízet dealerům své užitkové vozy s výraznými akčními slevami v řádu desítek tisíc korun a více. Ceny ale klesají i v dalších zemí EU.

Volkswagen přitom letos od ledna do srpna zaznamenal meziročně nárůst registrací užitkových vozů podle svých statistik o šest procent na 2301. Podle vedoucího divize VW Užitkové vozy společnosti Import Volkswagen Group Jana Procházky jsou jedním z důvodů k akčním cenám stoupající prodeje některých konkurentů. „To je pro nás určitý signál a musíme se jím zabývat,“ uvedl Procházka.

Výši akčních cen označil Procházka za neobvyklou a vozy VW na českém trhu v historii značky za nejdostupnější na trhu. U modelů Caddy činí slevy 65 až 85 tisíc, u nejprodávanějšího Transporteru dosahuje zvýhodnění až 150 tisíc Kč. Slevy se týkají i řad Multivan Comfortline a Crafter. U Citroënu podle jeho ceníku na září překračují slevy hranici sta a v některých případech i dvou set tisíc korun.

Akční ceny jsou určeny prodejcům, minimální míra zvýhodnění přitom podle Procházky není dána. Zda prodejci slevy od Importer Volkswagen Group do jejich prodejních cen promítnou, je jen na prodejcích. „Obchodník má možnost nedat žádnou slevu, na druhou stranu zákazník má zase právo vybrat si obchodníka,“ podotkl Procházka.

Růst poptávky po užitkových autech je podle Petry Šafkové z PricewaterhouseCoopers dán postupným ekonomickým oživení, které přimělo některé firmy obnovit investice do vozových parků, jež v uplynulých letech utlumily. „Ekonomické oživení je však poměrně křehké a firmy pečlivě zvažují každou vydanou korunu. Pokud k tomu přidáme nejistotu ohledně dalšího vývoje ekonomiky, není v současné době snadné firmy k těmto investicím přesvědčit a cena bývá silným argumentem,“ řekla deníku E15 Šafková.

Prodej užitkových vozů v Evropské unii se v červnu podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) zvýšil o 1,5 procenta na 165.767 vozů. V květnu činil nárůst dokonce 25 procent. Podle statistiky Svazu dovozců automobilů stoupl prodej lehkých užitkových vozů na českém trhu od ledna do srpna o osm procent na 8032 vozidel.