ČEPS plánuje investice za pět miliard korun ročně

ČEPS, rozvodna

ČEPS, rozvodna Zdroj: ctk

Provozovatel české přenosové soustavy ČEPS investuje v příštích deseti letech do rozvoje a obnovy sítě padesát miliard korun. Zatím však neví, jestli bude moci část rozpočtu pokrýt z evropských fondů.

Ministerstvo průmyslu se už na začátku roku snažilo získat do operačního programu Podnikání a konkurenceschopnost (OP PIK) na výstavbu sítí velmi vysokého napětí sedm miliard korun. „Vzhledem k tomu, že předmětná jednání s Evropskou komisí probíhají, považujeme za předčasné se k tomu vyjadřovat,“ sdělil mluvčí ministerstva Filip Matys.

O podpoře investic do přenosové sítě mluví Dohoda o partnerství pro programové období 2014 až 2020, která stanovuje priority čerpání evropských peněz a již už Česko do Bruselu odeslalo ke schválení. Výslovně o tom hovoří také návrh OP PIK v rámci cíle posílení bezpečnosti přenosové soustavy. Podíl z celkové částky však tento dokument zatím neobsahuje. Už v únoru ministerstvo při vyjednávání mezi rezorty argumentovalo, že komise s podporou investic do vedení velmi vysokého napětí souhlasí.

„V tuto chvíli s prostředky ze strukturálních fondů v našem investičním plánu nepočítáme. Máme k dispozici pouze evropský Nástroj pro propojení Evropy (CEF), z něhož však nelze financovat vlastní stavbu infrastruktury,“ říká Svatopluk Vnouček, ředitel sekce rozvoje ČEPS. Z CEF, kde je pro celou unii na energetiku vyčleněno 5,85 miliardy eur, mohou dostat peníze jen projekty, které získají status projektů společného zájmu. O něj žádá ČEPS pro projekty pěti linek a souvisejících rozvoden.

Zatímco se stavba nových vedení zatím řídila z velké části potřebou připojování nových zdrojů, jako například elektráren v severních Čechách, v příštích patnácti letech se s žádným velkým zdrojem nepočítá. Nejistá je především budoucnost dostavby Temelína.