Češi koupili slovinského výrobce lyžáků Alpina, zaplatí půl miliardy

Česká firma kupuje výrobce lyžařských bot Alpina

Česká firma kupuje výrobce lyžařských bot Alpina Zdroj: Alpina

Posledního velkého výrobce obuvi ve Slovinsku, firmu Alpina, koupila česká společnost K&H. Za nezveřejněnou částku ji získala od slovinského státu, uvedla slovinská státní likvidační společnosti DUTB. Podle dřívejších zpráv K&H za Alpinu nabídla 20 milionů eur. Český kupec je součástí skupiny Franco de Poisd’eau & CIE.

Český zájemce představil jak nejlepší finanční nabídku, tak i komplexní strategii rozvoje, uvedla DUTB. Nový majitel se chce zaměřit na restrukturalizaci, zlepšení výroby a prodeje a na rozvoj značky Alpina. Vlastník české firmy František Pivoda vidí v nákupu velký růstový potenciál, stojí ve sdělení.

Na privatizaci Alpiny bylo v loňském roce vyhlášeno výběrové řízení. Podle médií projevilo zájem několik zahraničních i domácích investorů a do druhého výběrového kola se jich dostalo šest.

Alpina je jedním z předních výrobců bot na běžky. Firma tvrdí, že ovládá více než pětinu jejich světového trhu, což ji staví po bok rivalů, jako je Fischer nebo Salomon. Vedle lyžařských bot Alpina vyrábí také turistickou a módní obuv.

V předchozím roce dosáhla skupina se sídlem v Žiri v Horním Kraňsku tržeb 44,7 milionu eur, hospodařila ale s čistou ztrátou téměř milion eur. Alpina boty vyrábí ve Slovinsku, Bosně a Hercegovině a v Číně, má více než tisíc zaměstnanců.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub