Češi předloni vypili nejméně piva v historii ČR

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Češi sice na své pivo nedají dopustit, ale jeho tuzemská spotřeba už pátý rok po sobě klesá. V roce 2010 jej vypili v průměru 144 litrů piva na hlavu, což je podle statistiků nejméně od roku 1992. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Česko si ale stále podle údajů svazu pivovarů a sladoven drží v této disciplíně prvenství před Němci se 107 litry a Rakušany, kteří na osobu vypili předloni o dva půllitry piva méně než Němci. Pravdou ale je, že na spotřebě piva se v tuzemsku z části podílejí i turisté právě ze zemí jako je Německo či Velká Británie.

Nejvíce piva na osobu vypili Češi v roce 2005, bylo to 163,5 litru, tedy 327 půllitrů. Od té doby spotřeba klesá, od roku 2009 zejména kvůli dopadům globální ekonomické krize, kvůli níž řada spotřebitelů začala šetřit a do Česka také mířilo méně turistů. Tuzemská produkce piva tak v roce 2009 klesla o šest procent a předloni dokonce o osm procent. Loni si ale po třech letech poklesu mohli pivovarníci oddychnout, neboť celkový tuzemský výstav zejména kvůli ochuceným pivům a exportu stoupl o 2,7 procenta. Údaje o spotřebě piva v ČR na hlavu ale zatím známy nejsou.

„Trend poklesu konzumace piva považujeme za logický důsledek několika jevů. Je to především vliv dlouhodobých změn v životním stylu obyvatel, rostoucí tlak na pracovištích s cílem intenzivněji využívat pracovní dobu a v neposlední řadě rovněž fakt, že generace velkých konzumentů piva postupně odchází,“ uvedl již dříve výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Zatímco spotřeba piva klesá, tak naopak vína Češi vypijí více. V roce 1992 na jednoho obyvatele ČR podle ČSÚ připadlo v průměru 15 litrů vína a předloni už 19,4 litru. Průměrná spotřeba lihovin předloni v Česku klesla z 8,2 litru v roce 2009 na sedm litrů. Celková roční spotřeba alkoholických nápojů přepočtená na jednoho obyvatele ČR tak vykázala pokles o bezmála sedm litrů na 170,8 litru, což je nejnižší hodnota od vzniku ČR.