Česká Eruca míří do USA s unikátní technologií pro rakety i airbagy

raketa, ilustrační foto

raketa, ilustrační foto Zdroj: nato.int

Česká firma Eruca Technologies, která se soustředí se na ekologické zpracování použitého raketového paliva, uzavřela smlouvu o spolupráci pro vstup a umístění výroby na americkém trhu se společností Ridge Global. Eruca disponuje unikátní českou technologií, která umožňuje produkci chloristanu amonného, což je současně recyklát starého i přísada nového raketového paliva a také široce komerčně využitelný produkt – například pro výrobu airbagů.

Eruca vyvinula unikátní proces, který neuvolňuje nebezpečné emise či odpady a neprodukuje ani skleníkové plyny. „Tato průlomová technologiie umožňuje vyrábět základní materiál pro vojenské i komerční použití, a to bez negativního vlivu na životní prostředí,“ řekl Miloslav Vodička, generální ředitel společnosti Bochemie, která je 100procentním vlastníkem Eruca Technologies.

Ridge Global je poradenskou společnost. Její divize Strategic Consulting Service se soustředí na podporu firem s inovativními technologiemi, která se stará se o tržní uplatnění technologií menších firem. Generálním ředitelem společnosti je Tom Ridge, první tajemník amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost a bývalý guvernér amerického státu Pensylvánie.

Od prodeje až po licenci

„Jedinečný technologický proces vyvinutý Erucou může na severoamerickém trhu získat využití a současně je ekologicky odpovědným řešením, jak zvládnout daný produkt,“ uvedl Ridge.

Technologie získávání chloristanu amonného zpracováním již nepoužitelného raketového paliva je unikátním výsledkem vlastních inovací společnosti Bochemie. Rozhodující vstupní surovinou pro výrobu, která je založena na fyzikálních principech – tj. mletí, namáčení, filtraci, čištění a sušení, je vlhčené expirované palivo. Z něj je postupně recyklován chloristan amonný, čímž dochází k úsporám přírodních zdrojů. Technologie je vysoce ekologická a energeticky málo náročná.

Eruca v současné době prodává chloristan amonný (APC) v Evropě a její obchodní zájmy na americkém trhu zahrnují jak prodej vysoce kvalitní produkce APC, tak možnost umístit technologii samotnou či poskytnout licenci pro tuto green technologii ve Spojených státech.