Česká zbrojovka díky evropskému zbrojení láme rekordy. V USA však poptávka chladne

Zbraně České zbrojovky

Zbraně České zbrojovky Zdroj: Česká zbrojovka

Turbulentní období má za sebou Česká zbrojovka, která se specializuje na výrobu ručních palných zbraní. Podle právě vydané výroční zprávy loni vykázala zisk po zdanění téměř 1,3 miliardy korun, což je meziročně nárůst o 380,5 milionu korun. Podnik z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku loni zaznamenal také rekordní výnosy. Přesáhly 6,3 miliardy korun, o rok dříve byly přibližně 5,8 miliardy korun.

Byznys zbrojařů loni výrazně ovlivnila válka na Ukrajině. „Konflikt na Ukrajině na jedné straně uzavřel některé východní trhy pro komerční zbraně, na straně druhé jsme uspokojovali vyšší poptávku po vojenských zbraních státních ozbrojených složek jak v České republice, tak i jinde ve světě. Obchodnímu oddělení České zbrojovky se daří efektivně pracovat napříč všemi světovými trhy, což je hlavním hnacím motorem růstu tržeb,“ uvedl management podniku.

Poptávka na americkém trhu slábne

Rok 2022 podle generálního ředitele České zbrojovky Jana Zajíce ukázal, že růstová strategie, na které podnik více než dva roky pracuje, je správná. „Zkracujeme délku vývoje, zrychlujeme dobu dodání našich výrobků k zákazníkům, optimalizujeme procesy,“ uvedl ve výroční zprávě Zajíc. Připustil však, že společnost loni po výjimečně silných letech zaznamenala snížení poptávky na americkém trhu.

Video placeholde
Pistole CZ P-10 C od České zbrojovky • Česká zbrojovka

Firma je součástí zbrojařské skupiny Colt CZ Group SE, která loni v prosinci podepsala smlouvu o společném podniku s maďarskou státní společností N7 Holding Ltd., čímž skupina fakticky přebrala výrobní kapacity společnosti Arsenal. Generální ředitel to považuje za skvělou zprávu i pro Českou zbrojovku. „Skupina dostala k dispozici velmi moderní závod, jehož kapacity chceme pro naplnění naší růstové strategie maximálně využít,“ uvedl Zajíc.

Zbrojovka investuje do vývoje i zvýšení kapacity výroby

Na výzkum a vývoj uvolnila loni Česká zbrojovka přibližně 140 milionů korun. Zabývala se 29 projekty z oblasti krátkých, dlouhých a vojenských zbraní. Další desítky vývojových projektů se týkaly nových technologií. Firma loni investovala do zvýšení kapacity výroby pistolových závěrů. Dále zprovoznila montážní linku na kulovnice a pistole s kovovým rámem a zahájila plný provoz nového logistického centra s moderními technologiemi.

Česká zbrojovka patří mezi největší soukromé zaměstnavatele ve Zlínském kraji. Na konci loňského roku zaměstnávala 1465 lidí, o rok dříve jich bylo o 105 více. Pro letošek firma usilovala o další růst tržeb.

Historie České zbrojovky

  • Současná akciová společnost Česká zbrojovka vznikla v roce 1992. Historie zbrojní výroby v Uherském Brodě však sahá až do 30. let minulého století.
  • Skupina Colt CZ Group SE, její jediný akcionář, je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní a munice pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití.
  • Sídlí v České republice, výrobní kapacity má v ČR, USA, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku. Zaměstnává více než 2000 lidí.