Česká železnice bude mít nového dodavatele energie. Skupinu ČEZ vystřídá Amper Market

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Společnost Amper Market bude pro příští rok novým dodavatelem elektřiny pro trakční vedení na české železnici. Firma uspěla v aukci s nabídkou 100,9 koruny za megawatthodinu, což je o zhruba 22 procent méně, než byla maximální cena, kterou Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nastavila. Státní organizace o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Dosud byl dlouholetým dodavatelem ČEZ.

"Jedná se o obchodní index dodavatele, který je pro nás i dopravce příznivý. V dalším kroku bude záležet na výsledku vlastního nákupu (fixaci ceny) elektřiny až do poptávaného množství na trhu s elektřinou. Obojí potom určí konečnou cenu komodity pro dopravce v elektrické trakci pro rok 2019," uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Správa železnic se rozhodla pro nákup elektřiny na rok 2019 využít energetickou burzu PXE. Podle generálního sekretáře PXE Davida Kučery byl o aukci velký zájem. "I díky tomu se podařilo vysoutěžit pro zadavatele velmi atraktivní cenu," dodal.

SŽDC, pro kterou pracuje asi 17 tisíc lidí, spravuje celostátní i regionální tratě, jež vlastní stát. Od roku 2016 se stará také o nádraží, která koupila od Českých drah.

PXE, která sídlí v Praze, umožňuje obchodování s elektrickou energií s místem dodání v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku.