České domácnosti loni spotřebovaly o tři procenta více tepla

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

České domácnosti loni spotřebovaly průměrně o tři procenta více tepla než v roce 2014. Podle ředitele Teplárenské sdružení ČR (TS ČR) Martina Hájka přesto většina lidí kvůli počasí za teplo ušetřila. Loňský a předloňský rok byly podle Českého hydrometeorologického ústavu nejteplejší v historii.

„Přestože byl loňský rok z pohledu vytápění mírně chladnější než rok 2014, byl stále teplotně významně nadprůměrný, a proto předpokládáme, že lidé budou v rámci vyúčtování spotřeby tepla dostávat spíše přeplatky,“ uvedl Hájek.

TS ČR informovalo, že průměrná spotřeba modelového bytu s plochou 70 m2 v zatepleném domě se loni pohybovala kolem 23 GJ. Přeplatky dostane většina lidí proto, že zálohy na teplo počítají spíše s průměrnou spotřebou 25 GJ, podotklo sdružení.

Český hydrometeorologický ústav v polovině ledna uvedl, že loňský rok byl společně s rokem 2014 nejteplejší od roku 1775, od kdy se průměry sledují. Průměrná teplota byla 9,4 stupně Celsia.

Nový výpočet až za letošek

Sdružení dále upozornilo, že na vyúčtování za loňský rok nebude mít vliv nová vyhláška o způsobu rozdělení nákladů na dodávky tepla, která začala platit od začátku letošního roku.

„Náklady na teplo mezi jednotlivé byty se na základě ní budou rozpočítávat až za rok 2016, což se projeví při konečném vyúčtování spotřeby tepla za letošní rok až na jaře roku 2017,“ dodalo TS ČR.

Podle dat sdružení zásobují teplárny, elektrárny, závodní energetiky a plynové kotelny teplem pro vytápění a ohřev teplé vody 1,6 milionu českých domácností.

Zhruba 55 procent tepla pro tuzemské byty se v teplárnách vyrábí z uhlí, třetina ze zemního plynu. Dalších přibližně sedm procent tvoří biomasa a čtyři procenta připadají na teplo ze zařízení pro energetické využití odpadů, z topných olejů a druhotných zdrojů energie.