Teplárny musí plnit limity EU, loni investovaly do ekologizace sedm miliard

teplárna ilustrační foto

teplárna ilustrační foto Zdroj: ctk

Teplárny proinvestují celkem okolo dvaceti miliard korun, aby splnily přísnější emisní limity dané Bruselem. „Celkem je již proinvestováno šestnáct miliard, z čehož sedm miliard je za loňský rok. Další čtyři, pět miliard se budou investovat zejména u těch menších tepláren do 200 megawattů,“ uvádí ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.

Investice jsou nutné kvůli přísnější evropské směrnici o průmyslových emisích, která byla schválena v roce 2010 a začíná platit letos. Většina tepláren ale využije přechodné období a začne plnit limity později, přesto řada zdrojů musí již v nejbližších letech začít snižovat emise oxidů dusíku, oxidu siřičitého a prachu.

Jednotlivé teplárenské společnosti musely kvůli evropské normě vynaložit až miliardy korun. „Pro skupinu to znamenalo investice zhruba 4,5 miliardy korun. Další investice ve výši nejméně dvě miliardy nás čekají,“ říká Zdeněk Duba, předseda dozorčí rady Veolia Energie ČR. Ta patří mezi největší teplárenské hráče na trhu.

Zpřísnění emisních limitů je možné rozsahem a náklady srovnat s odsířením elektráren před rokem 1998

„Zpřísnění emisních limitů je možné svým rozsahem a vyvolanými náklady srovnat s odsířením elektráren provedeným v období před rokem 1998,“ upozorňuje Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí. V 90. letech bylo odsíření patrně nejrozsáhlejším ekologickým programem v Evropě, během nějž státní energetický kolos ČEZ investoval celkem 46 miliard korun.

Mohutné investice by se měly projevit výrazným zlepšením ovzduší. „Obecně jsou limity sníženy na jednu třetinu až jednu pětinu dřívějších hodnot,“ uvádí Pospíšilová.

Naopak teplo by nemělo zásadně zdražit. „Většinu investic do modernizace v případě velkých tepláren už máme za sebou a ceny tepla v posledních letech dramaticky nestouply,“ dodává Hájek.