České Iveco významně navýšilo tržby, firmě ale klesl zisk

Iveco (závod ve Vysokém Mýtě)

Iveco (závod ve Vysokém Mýtě) Zdroj: Iveco Czech Republic

Iveco Crossway
Iveco
Iveco (závod ve Vysokém Mýtě)
4
Fotogalerie

Nástupce Karosy, společnost Iveco Czech Republic, loni zvýšila tržby o téměř osm procent na 17,1 miliardy korun. Hospodářský výsledek se přesto v důsledku účetních operací zhoršil. Výrobce autobusů dosáhl zisku před zdaněním 2,58 miliardy, to je meziročně o zhruba 120 milionů méně. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila na svých stránkách.

Pokles zisku zapříčinilo zejména přehodnocení podnikem vlastněných finančních derivátů, jejichž reálná hodnota se ke konci roku meziročně snížila o 89,5 milionu korun. Produkce podniku ovšem vzrostla.

Tuzemská část italského koncernu Iveco loni vyrobila 4286 autobusů, tedy o několik desítek více než v předchozím roce. A růst má pokračovat i v tomto roce. „Pro rok 2019 plánujeme navýšit počet vyrobených autobusů o 3,7 procenta,“ uvádí firma.

S ohledem na navyšování produkce společnost také nabírala nové pracovníky. V minulém roce tak vysokomýtský závod zaměstnával v průměru 2 598 pracovníků, což je o více než dvě stovky více než v roce 2017.

Na český trh loni Iveco dodala celkem 318 autobusů, čímž si ukrojila zhruba třetinu z celkového tuzemského trhu. Vůbec nejvíc autobusů prodala firma do Francie, a to 1465. Následovala Itálie a Německo.

Společnosti se ale daří i jinde. Naposledy na konci března Iveco získalo zakázku na dodávku 19 nízkopodlažních meziměstských autobusů Crossway španělskému dopravci Casal. Hodnota zakázky by se měla pohybovat kolem stovky milionů korun.

Iveco Bus zaměstnává ve dvou výrobních závodech ve francouzském Annonay a českém Vysokém Mýtě přes pět tisíc pracovníků. Patří pod kapitálovou společnost CNH Industrial, jejíž akcie jsou obchodovány na newyorské a italské burze.