České teplárny švýcarského Alpiqu koupí Tykačova skupina Sev.en

Kladenská teplárna

Kladenská teplárna Zdroj: Alpiq

Zlínská teplárna
Miliardář Pavel Tykač
3
Fotogalerie

Ze souboje o české energetické zdroje švýcarské společnosti Apliq vyšla vítězně skupina Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače. Za kladenskou a zlínskou teplárnu zaplatí přibližně 280 milionů eur (7,2 miliardy korun). Prodej ještě musí schválit Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

O majetek Alpiqu se podle dřívějších informací E15 Premium ucházeli kromě Sev.en také polostátní energetický obr ČEZ, skupina Bohemia Energy miliardáře Jiřího Písaříka a Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského, jenž je rovněž spolumajitelem vydavatele deníku E15. Jak uvedla agentura Reuters, Bohemia Energy nakonec finální nabídku nepodala. 

„Přechod mezi konvenční energetikou a moderními zdroji energie je pro nás příležitostí. Chceme být součástí této změny jako ti, kteří zajistí stabilitu a bezpečnost dodávek… Nákup české části Alpiqu do této strategie přesně zapadá,“ uvedl generální ředitel Sev.en Energy Luboš Pavlas.

Švýcarská skupina o záměru prodat své dva české zdroje informovala loni v říjnu. Proces prodeje odstartoval letos. "Dokončení transakce plánujeme v druhé polovine roku 2019," oznámil Apliq.

Tykačova skupina minulý rok ohlásila rozsáhlý plán akvizic, jeho výsledky ale dosud nebyly nikterak výrazné. První realizovaný nákup proběhl až letos, když Sev.en získala poloviční podíl v energetické společnosti InterGen od kanadského penzijního fondu Ontario Teachers’ Pension Plan. Získala tak účast na pěti elektrárnách v Británii a Austrálii.

Alpiq se své tuzemské teplárny pokoušel bez úspěchu prodat již v minulosti. Do finálních jednání se před šesti lety zapojily EPH, konsorcium PURS podnikatelů Martina Ulčáka, Petra Pauknera a Sokolovské uhelné a společnost Carpattera Capital Partners. Alpiq ale tehdy požadoval půl miliardy švýcarských franků, což bylo tehdy zhruba 10,5 miliardy korun. Tolik zájemci nenabídli.

Kladenská teplárna má výkon 516 megawattů, zlínská teplárna má elektrický výkon 64 megawattů a tepelný výkon 376 megawattů. Teplárny kromě elektřiny dodávají teplo zhruba 35 tisícům odběratelů.