České zbrojovce v pololetí klesl zisk. Po vstupu na burzu chce nabídnout akcie za čtyři miliardy

Ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík

Ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík Zdroj: Tomeš Michael

Útočné pušky CZ 805a
Česká zbrojovka
Ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
Ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
5
Fotogalerie

České zbrojovce klesl v letošním prvním pololetí čistý zisk meziročně o 23,5 procenta na 382 milionů korun. Výnosy i prodeje zbraní ale rostly. Důvodem poklesu zisku je nepříznivý vývoj směnného kurzu a s tím související ztráty z finančních operací. Firma také oznámila záměr nabídnout na pražské burze své akcie v hodnotě až čtyři miliardy korun. Termín ještě není známý, nabídku musí schválit Česká národní banka.

Tržby jednoho z předních evropských výrobců ručních palných zbraní se v prvních šesti měsících roku zvýšily o 13,5 procenta na 3,4 miliardy korun. Firma prodala 228 205 zbraní, což bylo o 15 procent více než ve stejném období loňského roku.

„Co do provozních výsledků bylo prvních šest měsíců tohoto roku pro skupinu rekordních. Dosáhli jsme růstu ve všech klíčových ukazatelích, zejména výnosech a počtu vyrobených a prodaných kusů,“ uvedl místopředseda představenstva Jan Drahota.

Téměř 70 procent tržeb měla zbrojovka v USA. Ve Spojených státech plánuje postavit továrnu, má být ve městě Little Rock v Arkansasu. Peníze na expanzi chce získat právě z prodeje akcií na burze. Nabídne cenné papíry v hodnotě až 150 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun). „Chystaná veřejná nabídka akcií nám pomůže získat finanční prostředky na realizaci našich růstových plánů, zatímco investorům nabídne možnost být jejich součástí,“ uvedl prezident holdingu Lubomír Kovařík.

Akcie České zbrojovky se na akciovém trhu pražské burzy objevily v červnu. Holding ale zatím neuskutečnil jejich veřejnou nabídku, tento záměr oznámil až dnes. Podrobnosti o něm ovšem zveřejní až po schválení ČNB. Majoritní podíl ve zbrojovce ale zůstane nadále společnosti Česká zbrojovka Partners SE.

Akcie společnosti Česká zbrojovka se na pražské burze obchodovaly od poloviny 90. let minulého století do listopadu 2007. Na burze skončily po vytěsnění menšinových akcionářů hlavním vlastníkem, kterým byla pražská firma EXIMAT. S akciemi České zbrojovky se v posledních letech před jejich vyřazením na burze obchodovalo velmi zřídka.

Firma působí na 90 trzích po celém světě. Ve svých provozech v ČR, Německu a USA zaměstnává zhruba 1625 lidí. Vyrábí pistole, samopaly nebo sportovní kulovnice. V civilní výrobě působí v automobilovém a leteckém průmyslu.

Většina akcií uherskobrodské zbrojovky patří společnosti EHC CZUB, SE kontrolované René Holečkem. Necelá desetina akcií náleží členům představenstva, vedoucím zaměstnancům a České zbrojovce a.s. Součástí holdingu Česká zbrojovka Group SE je firma od předloňského roku.