Česko překonalo rekord v exportu elektřiny

Loňské odstavení části jaderných elektráren v Německu přineslo Česku nový historický rekord v exportu elektřiny. „Vývoz v minulém roce dosáhl úrovně přes 17 terawatthodin,“ potvrdil deníku E15 dobře informovaný zdroj. Stávající rekord 16,2 terawatthodiny Česko zaznamenalo v letech 2003 a 2007. Jde o takzvaný čistý export – tedy rozdíl mezi vývozem elektřiny a jejím dovozem.

Německé zdroje upozorňují, že za potřebou dovážet elektřinu z Francie či Česka je nejenom uzavírání atomových reaktorů, ale také nestabilní výkon německých obnovitelných zdrojů, který se řídí momentálním počasím. Dřívější německá očekávání, zvláště pokud jde o fotovoltaiku, byla údajně přehnaná.

„Solární panely v zimě přestávají vyrábět elektřinu víceméně ve stejnou dobu. Aby Německo zabránilo výpadkům proudu, musí importovat velké množství elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách ve Francii a České republice,“ napsal týdeník Der Spiegel.

To, že mělo Česko k rekordu nakročeno, bylo pravděpodobné už po zveřejnění údajů Energetického regulačního úřadu do konce loňského listopadu. Rekordní údaje za celý rok úřad zveřejní v příštích dnech. Způsoby, jakým čeští výrobci německou elektřinu nahrazují, jsou ovšem dva – buď přímý export do Německa, nebo vývoz do zemí, kam dříve tuto komoditu dodávali Němci. Rekordní vývoz se tedy pravděpodobně nebude zcela odrážet jen ve dvoustranné bilanci s Německem.

Pokud jde o budoucí vyhlídky, český vývoz může dále posilovat to, že Němci mají zpoždění při výstavbě větrných farem na moři. Důvodem jsou mimo jiné potíže s napojením větrníků na německé přenosové sítě.

Energetický analytik Jiří Gavor nicméně předpokládá, že zvýšený vývoz do Německa je dočasný – do doby než Spolková republika postaví nové zdroje. To může trvat několik let.

Vývoz české elektřiny, která se vyrábí především v jaderných a uhelných elektrárnách, naráží na dvojí typ negativní reakce. Odpůrci jaderné energetiky připomínají, že Češi a Francouzi nahrazují jednu nukleární elektřinu druhou, čímž je zpochybněn trend odchodu od jádra. Takový argument často zaznívá v Německu či Rakousku. Domácí ochránci životního prostředí kromě toho uvádějí, že vývozem elektřiny z uhlí Česko fakticky exportuje severočeskou krajinu.

Z hlediska české energetiky je ale vývoz pozitivní – kromě ekonomického přínosu je export důležitý pro rovnovážné fungování přenosové soustavy, která nárazově čelí návalům proudu z nestabilních německých větrníků.